1340955.jpg <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Elias Lönnrot merkitsi aikanaan muistiin rukouksen: 'Anna Jeesus otra vuotta, Jumala jyväkeseä, Herra heinän kuivautta; saisi orjatkin olutta, kasakatkin kaljavettä, vierrettä kivenvetäjät'

Mallasvilja valittiin tavallisesti jo riihessä. Jyvien piti olla virheettömiä, sillä katkenneet ja murskaantuneet jyvät eivät itäneet, vaan pilaantuivat liotettaessa ja idätettäessä.

Olutta varten Suomessa on mallastettu enimmäkseen ohraa, harvoin ruista ja vielä harvemmin kauraa.

Ohran ja rukiin sekoitus on ollut suosittu.

' Ruismaltaita täyty olla vähäinen osa antamaan oluelle ruskean, kauniin värin.'

' Kauramaltaat panevat oluen kauniisti vaahtoamaan.'

 1340897.jpg

 

Sitten kun on jyvät valittu ,pannaan ne säkkiin, säkki vain puolillensa, ja viedään jokeen likoon. Ruissäkki sai olla kaksi yötä ja ohrasäkki kolme yötä liossa. Sen jälkeen ne tuodaan lämpimään saunaan itämään,kaksi tai kolme yötä. Kun idut alkoivat tunkeutua säkin läpi , lopetettiin idättäminen. Itämisasteita oli useita, toinen toisiinsa takertuviksi jyvänipuksi toinen itusuulle eli maitosuulle. Jos haluttiin punaista ja väkevää olutta idätettiin jyviä enemmän ,muttei niin että itu tuli jyvän kummastakin päästä.

 

 1340976.jpg

Karviassa laulettiin' Olin minä mallassaunassa pelästyin minä kauheasti kun luulin halaavani nättiä likkaa ja halasinkin mallassäkkiä'

 

Kyllilsi itäneet jyvät levitettiin saunan parveen ja sen jälkeen on saatava imeltämiselle 'äkkipysäytys'. Savua piti saada nopeasti sauna täyteen - ja saatiinhan sitä ensihätään katajista.Maltaita saatettiin kuivata mallassaunassa jopa 14 vuorokautta. Mallaslavoille levitettyjä maltaita oli usein käänneltävä, sen vuoksi mallaspiika vietti usein yönsä saunassa. Mallassaunan valvojaiset onkin sitten ihan oma tarinansa. Kuivat maltaat hierotaan puhtaiksi ja seulotaan ja lähetetään myllyyn.

1365246.jpg

Kuivat maltaat jauhettiin(joskus heti kuumaltaan)' karkeen hyyräkäksi' eli tarkasti sanoen:' ensimmäinen poikki, toinen halki, kolmas lituskaksi'