- Maltaat ,20 kg ohria ja 2 kg ruis, sekoitetaan muuripadassa n. 20 litraa lämmintä vettä ja annetaan hautua n. 40 min peitettynä.
- Lisätään mäskiin 30-45 minuutin väleinhyvin sekoittaen 5 litraa 70-, 80-, 90,- 100 asteista vettä.
- Mäski lämmitetään hiljaisella tulella, kunnes pintaan kohoaa valkoinen vaahto jota ei voimakkaastikaan sekoittaen saada häviämään, lisäksi mäskin väri muuttuu punertavaksi.
- Kuurna kunnostetaan laittamalla sen pohjalle puupalikoita ja niiden päälle poikittain ruikiinolkia ja katajanoksia.
- Mäski kauhotaan padasta kuurinaan olkien päälle ja valuva vierre kaadetaan takaisin kuurnaan mäskin päälle kunnes vierre muuttuu kirkaaksi.
- Kirkasta vierrettä juoksutetaan haluttu määrä (50 litraa) lisäämällä varovasti kiehuvaa vettä kuurnaan mäskin päälle.
- Vierteestä otetaan heti alussa erilliseen astiaan n. 2- 5 litraa jäähdytetään se n. 30- asteiseksi ja sekoitetaan siihen 1 paketti hiivaa. Tämä nk esikäyte siirretään lämpimään vedottomaan paikkaan.
- Vierteseen lisätään humala (kourallinen, maun mukaan) ja se jäähdytetään alle 20 asteiseksi, jolloin siihen voidaan sekoittaa esikäyte ja astia peitetään.
- Kahden kolmen päivän päästä sahti siirretään tynnyriin tai muihin astioihin käymään pääkäymistään. astiat siirretään vuorokauden kuluttua kellariin tai kylmään, jossa loppukäyminen saa jatkua 1-2 viikkoa.
- Sahti säilyy juoma kelpoisena jopa kuukauden, mutta tulee yleensä se tulee juoduksi ennen sitä.
Ohje : Sahtikirja,Ulla Asplund
Kommentit