Mielenkiintoni heräsi kun kysymys kuuli mikä on hyvä reikä koko sahtikuurinan ritilässä.

Sinkkukuurinassa ( siis mahtuu reilun vitosen maltaista tehty mäski) on 1 cm reikiä 2 mm välein.

Tässä kahden säkin kuurinassa on vain pelkät pulikat ( käytän aina katajien kanssa).

Tämä on taas yhden , muistaakseni, säkin kuurina enkä kyllä muista mikä oli reikä koko mutta kuva kertokoon tarinansa .

Siis ajatus oli tarviiko kuurina katajaa kirkkaan vierteen saamiseen vai onko tehtävä vain maustaminen.

Kaksi päivää ja kaksi vierre erää.

Raaka-aineet oli kumpanakin päivänä samat paitsi hiiva ; 5l sahtimallasta, 1 lasi ruismallasta, mämmimallasta ja ruisjauhoja, 3 (2) maustemittaa kuivahiivaa, pari rkl humalaa sekä 7,5 litraa+2 (+2) litraa vettä

 

22.4.Tässä olikin samalla parikin koetta yhdessä 1 pvn vierre. Sekoitin maltaat ja 7,5 litraa kylmää vettä ja annoin imeytyä pari tuntia jonka jälkeen kuumensin mäskin pikkurillille lämpimäksi ja laitoin lämpimään uuniin 5 tunnikisi ihan vain muutaman kerran sekoittaen. Kuumensin mäskin niin että se melkein pulpahti. Mäski oli tosi vellimäistä ja näin ollen ensimmäinen 2 litraa lorahti vain läpi ( kuumensin sen ja takaisin mäskin päälle). Ensimmäisen 2 litran jälkeen vierre oli ihan kirkasta vaikkei kuurinassa ollut katajia.

Lisäsin kuivan humalan tässä vaiheessa. Vierre juoksi todella joutusasti , lisäsin 2 litraa kiehuvaa vettä kuurinalle ja näin oli 5 litraa puolessa tunnissa valmista. Tässä vaiheessa herää kysymys juoksiko liian nopeasti mutta mäskiä maistaessa totesin että se oli kaikkensa antanut. Vierteelle pika jäähdytys ja 3 kuivahiiva maustemitallisen käyte sekaan. Siivilöin ( humalat pois)sahdin alun seuraavana päivänä kun laitoin sen kanisteriin , vein kanisterin parvekkeelle kylmään kun jääkaapissa oli ahdasta.

 

23.4.Toisen päivän koe ; sekoitin kiehuvaan veteen maltaat ja humalat ( lämpötila oli pikkurille lämmin) sen jälkeen mäski lämpimään uuniin viideksi tunniksi yhtä harvaan sekoittaen kuin edellisen päivän mäskiä.

Petasin kuurinan ritilän päälle reilusti katajaa ja sen päälle kiehautetun mäskin joka oli ehkä hiutusen 'kuivempaa'. Eka 2 litraa oli sameaa joten sekin pääsi takisin kuurinalle mäskin päälle kuumennettuna samoin 2 litraa kiehuvaa vettä. Vierre juoksi rauhallisemmin muttei mitenkään yli hitaasti. Lisäsin vielä toisen 2 litraa kiehuvaa vettä jotta sain 5 litraa vierrettä. Vierteen jäähdytys ja sekaan käyte jossa oli 2 maustemitallista kuivahiivaa.

 

Pieni yhteenveto ( sinkkukuurinalla tehtynä)  on ettei katajat ritilän päällä vaikuta vierteen kirkauteen. Se että tällä kertaa juoksi eri tahtiin johtunee eri valmistus tavasta ja siitä että oli kaatanut sahtimaltaan pienempiin astioihin ja eilisessä versiossa oli silmämääräisesti enenmmän kuoria.

Pieni keskustelun poikanen aiheesta (klik)

eka                                                                toka

Siinä ne ovat yhtä kylminä (parkeve yö kylmiä) ja makeina kuin kaksi marjaa joten tässä vaiheessa ei mitään eroa sameudessa/värissä .Tähän saumaan tuli tahtomatta toinenkin koe koska kanisterit tuppaa jäämään maailmalle joten viimeksi tehty sahti on vesilukon alla ämpärissä tekeytymässä.

 eka                                                              toka

11.5.Tässäpä ne sitten kolmen viikon ikäisinä .

Tulos toisaalta yllätti toisaalta arvasinkin. Tässähän oli monta koetta päällekäin joten ei ihan vertailukelpoisia. Pää-asiahan oli se onko katajaalla väliä tuleeko kirkkaampaa sahtia jos käyttää katajaa tulos.......ei tule, aineskaan tällä kertaa. Ekan sahdin pystyi kaatamaan ihan tavallisesti toiseen astiaan eikä pohjalla ollut kuin hiivat mutta tokassa, katajien kera, pohjalla oli peräti sakkaa hiivan päälle. Sakkaisuuteen tietenkin vaikutti että sahti oli käymässä ämpärissä vesilukon alla ja että hiivaa oli vähemmän- tai ainenkin luulen, asiantuntijat tietää paremmin. Silloin kun avasin sahti ämpärin ponnahti heti pintaan hiiva lauttoja pohjalta ja näin sahti oli heti sekaisin. Toka vierre juoksi myös hitaammin joten sekin saattoi tuoda sakkaa enemmän. Sahdin väriin en ollut ihan tyytyväinen kamera pikkusen kaunisti värejä. Mitä makuun tulee niin ei enää ikinä sahti vesilukon alle käymään ellei ole ihan pakko, maku ja tuoksu oli kaikkea muuta kuin raikas-jos sahdista voi niin sanoa.  Sahdit oli molemmat vielä makeita ja toka oli ehkä liian vähän käynyttä tai liian vähän hiivaa. Jos joisin sahti niin ottaisin varmaankin lasin tuota ekaa satsia. sen verran seikkailun haluinen olen ja vien toisen noista sahdeista Sahtilahden järjestämiin Lahden avoimiin sahdinvalmistuksen kisoihin tortaina 13.5. tuomareiden arvosteltaviksi ja taattu 6. sija on jo kotona koska tänä vuonna on 6 sahti kisassa ( viime vuonna 4) . En minä tätä sahti niin tosissani vaikka kirjoitankin tässä toooosi pitkän tarinan, pää-asiahan on että koti joukot tykkää . Jospa saisin sitten sanallista arviota niin kirjoittelen sitten lisää.

PS. Sahti jossa ei ollut katajaa voitin viisi miestä siis Lahden vapaan tavan sahdinvalmistuksen avoin mestaruus tuli kotiin !

Helteistä Helatorstaita ja muistakaa olla kuulolla viimeistään lauantaina tulee juttu tämän vuoden sahdinvalmistus- vai pitäisikö sanoa vierteen ?- näytöksestä Metron teranssilta.