JOULUSAHTI 2007

8.12.2007

 6.00

Räntäsadetta, lämpömittari nollassa ja tosi pimeää .

Aamu alkaa vedenkeitolla ja saunan lämmityksellä

sekä välineiden pesulla.

8.00

 Säkki ohramallasta , pari pussia ruismallasta (tulpa määrä Joulun kunniaksi) 

sekä pussi ruisjauhoja unohtamatta kuorallista humalan käpyjä

sekoitetaan kiehuvan veden kanssa mäskiksi.

Hyvään sahtiin tarvitaan hyvät aineet joten vesi on nostettu lähteestä.

Saavi on nostettu saunan alalauteille ja lämpötila on ollut saunassa

siinä 60 asteessa . Mäskiä on välillä sekoitettu ja lisätty kiehuvaa vettä.

12.00

Mäskiin laitetaan muutama parin nyrkin kokoista kiveä

jotka on kuumennettu hehkuviksi leppäpuu nuotiossa.

Kuurinassa on marjaisia katajia joulusahtia varten.

12.30

Mäski kuurinalle ja päälle lisätään kiehuvaa vettä vähitellen.

Ensimmäiseen ämpäriin pari kuumaa kiveä niin että se lämpiää

 ja vierre kaadetaan takaisin mäskin päälle.

Litran verran vierrettä jäähdytetään ja lisätään siihen hiiva 'heräämään'.

 

14.30

Vahvempaa vierrettä (josta käytetään sahtia) on jo tippunut noin 50 l

jonka jälkeen otetaan vielä loppu vierrettä (nenätippua) (10 l).

Vierre jäähtymään.

Kylmästä ilmasta on se hyvä puoli että vierre jäähtyy nopeasti ulkona.

Vierre viedään jäähtyneenä takasin lämpimään saunaan,

 kaadetaan saaviin sekä lisätään esikäytetty hiiva.

Seuraavana päivänä  häränsilmille käynyt sahti 

 laitetaan kanisteriin ja viedään kylmään , korkki rakosillaan.

Ja sitten odotetaan.......JOULUA !

Tuopillinen valmista sahtia.