5 kg ohramaltaita

1/2 kg ruisimeliä

nokare hiivaa

hyppyselinen humaloita

katajanoksa

Kaikki maltaa 10 litran teräskattilaan. Päälle kaadetaan puolitoista litraa kädenlämpöistä vettä, sekoitetaan ja kansi päälle.

Puolen tunnin välein sama toistetaan viidesti. Joka kerta vesi on edellistä kertaa kuumempi. Viidennellä kerralla se saa olla jo kiehuvaa. Mäskiä sekoitetaan aina vettä lisättäessä. Imelloksen pitäisi olla löysää puuroa ei velliä.

Kattila nostetaan tässä vaiheessa levylle ja mäski keitetään koko ajan huolellisesti sekoittaen. Riittä, kun se kuumenee kiehumispisteeseen ja muuttuu väriltään punertavaksi.

Katajanoksa riivitään mehumaijan marjaosaan ja mäski laitetaan sen päälle. Maijaa pidetään liedellä ja vesisäiliötä keihuvana. Ensimmäinen mehuletkusta pääsetty kuuma vierre kaadetaan takaisin mäskin päälle, kunnes vierre on tummaa ja kirkasta.

Mäskin päälle lirutetaan lisää kiehuvaa vettä pienissä erissä, kunnes vierrettä on saatu 12-13 litraa. Enempikin saa, mutta silloin sahdista tulee laihaa. Parempi on lirauttaa muutama kalja litra janojuomaksi.

Vierteestä on syytä ottaa jo keskivaiheessa kauhallinen syrjään ja jäähdyttää se kädenlämpöiseksi. Siihen liotetaan hiiva, se alkaa käydä tunnin kuluessa. Vierteen pää osaan lisätään hyppysellinen humaloita ( ei välttämätön) ja annetaan jäähtyä noin 20 asteiseksi. Lisätään esikäyte. Sahti saa käydä pari-kolme päivää kannen alla.

Lopuksi sahti siirretään pariksi viikoksi viileään kellariin tai kylmiöön, mieluiten alle 10- asteiseen, vaan ei pakkasen puolelle.

Sitten se juodaan.

Ohje; Sahtikirja, Ulla Asplund