Kaupasta ostetaan ohramallassäkki, pussi ruismaltaita ja pari kiloa ruisjauhoja. saunanpataan lasketaan kraanasta vettä niin paljon, että tulee löysä puuro. Sitä aletaan hiljalleen lämmittää ja hämmentää. Kun se tuntuu sormiin kuumalta, lopetetaaan kuumentaminen. Mäski ei saa tulla liian kuumaksi. Pata peitetään, että lämpö pysyy ja mäski imeltyy. Välillä käy sekoittamassa, että lämpö pysyy tasaisempan . Noin 4-5 tunnin päästä tehdään tuli padan alle ja keitetään mäski. Sen jälkeen se nostetaan kuurnalle, joka on hyvin katajavedellä virutettu ja puhtaat katajaoksat laitettu pohjalle, joiden päällä verkko. Siinä se sitten valuu ja tippuu ja vettä kiehuvaa vettä lisätään, kun mäskiliemi loppuu , oman maun mukaan ( 50 litraa sahtia sekä lopusta talouskaljaa) Jäähtyneeseen vierteeseen lisätään käyte.

Ohje : Sahtikirja, Ulla Asplund