Olen huomannut että täältä on etsitty kotikaljan ohjetta, eipä se kaukaa sahdista hae ja olen sitä usein tehnytkin .

Kotikaljan ohje :

5 litraa vettä

4 dl kaljamallasta ( ruismallasta)

2 dl sokeria

§-1 tl tuore hiivaa

Kiehauta vesi, mallas ja sokeri. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Jos käytät kuivahiivaa määrä on puolet tuore hiivasta ja lisää se hiukan kättä lämpöisempään vierteeseen.

Anna käydä huoneenlämmössä puolesta päivästä päivään astiassa joka on peitetty esim pyyheliinalla ilmavasti.

Siivilöi kalja , pullota ja vie kylmään. Kalja on valmista jo seuraavana päivänä ja säilyy viikon verran , tarpeeksi kylmässä pitempään.

Kilosta kaljamallasta tulee noin 20 litraa kaljaa.

Voihan kaljaa maustaa esim humallalla tai katajanmarjoilla keittovaiheessa.