VÄLINEET
saavi 60-70 l mäskäykseen , alkukäymiseen
pata 60-70 l keittämiseen
kuura+harso
ämpäreitä 2 kpl vierteen valutukseen
kuuppa mäskin lappamiseen
mela sekoittamiseen
vesilukko käyttämiseen
kanisterit käyttämiseen
AINEET
maltaat 20 kg ohraa
1-1,5 kg ruista
vesi Lahtivesi tai vastaava
(humalaa, jos haluaa käyttää)
katajaa 5-8 kunnon oksaa
hiivaa kuivahiivaa 1-1,5 pussia
KUURNA ritilä ja verkko, jossa mäski valutetaan
VALMISTUS
Maltaat laitetaan saaviin ja kastellaan 35-40 asteisella vedellä niukasti, mutta kuitenkin niin, että ne kastuvat kauttaaltaan. Vettä ( 10 astetta kuumempaa) lisätään noin tunnin välein ja sekoitetaan aina hyvin. Myös veden lisäyksen välillä sekoitetaan mäski hyvin. Näin jatketaan 6 tuntia, lämpötilan pitäisi olla 60-65 astetta.
Nyt mäski laitetaan pataan ja lämpötilaa nostetaan niin kauan, että mäski on kiehuvassa tilassa, kaiken aikaa ahkerasti sekoittaen pohjaan palamisen estämiseksi
Mäski on valmis kuurnattavaksi. Imellytysaika 6-7-tuntia on aika hyvä.
KUURNAUS
Kun mäski on padassa käynyt kiehumavaiheen, se on valmis laitettavaksi kuurnaan. Kuurnassa on siiviläverkko ja ritilä tai kapulat, että kuurnan pohjalla on vapaa tila vierteen virtaukseen. Kun verkko on paikallaan, laitetaan katajanoksat, 5-8 kpl, kuurnan pohjalle ja mäskin kuurnaan mättäminen voidaan aloittaa. Vierre valuu ämpäreihin, jota apuna käyttäen voidaan mitata vierteen määrää.
Kun pata on tyhjä ja vierteen määrä tiedossa, niin kuurnaan on valettava kiehuvaa vettä oikean määrän saamiseksi, noin 42-45 l.
KÄYMINEN
Kun vierre on valutettu ja mitattu saaviin, alkaa käymisvaihe. Jos haluaa käyttää humalaa, laitetaan se harsopussissa roikkumaan saaviin. Vierre jäähdytetään 28 asteeseen, laitetaan 1-1,5 pussia kuivahiivaa ja annetaan käydä avoastiassa noin vuorokausi. Humalapussi poistetaan ja vierre laitetaan astiaan, johon voi laittaa vesilukon, lämpötilan ollessa noin 10-12 astetta.
Kun käymistä on jatkunut noin 1,5 viikkoa, täytyy se saada lakkaamaan lämpötilaa alentamalla ja astiat suljetaan ilmatiiviisti. 3-4 viikon ikäisenä juoman pitäisi olla parhaimmillaan.
SUURET KIITOKSET MATILLE OHJEESTA !
Kommentit