VÄLINEET

                      saavi                      60-70 l mäskäykseen , alkukäymiseen
                      pata                      60-70 l keittämiseen
                      kuura+harso
                      ämpäreitä 2 kpl                      vierteen valutukseen
                      kuuppa                      mäskin lappamiseen
                      mela                      sekoittamiseen
                      vesilukko                      käyttämiseen
    kanisterit                      käyttämiseen
AINEET
                      maltaat                      20 kg ohraa
                                            1-1,5 kg ruista
                      vesi                      Lahtivesi tai vastaava
                      (humalaa, jos haluaa käyttää)
                      katajaa                      5-8 kunnon oksaa
                      hiivaa                      kuivahiivaa 1-1,5 pussia
 
KUURNA                      ritilä ja verkko, jossa mäski valutetaan
 
VALMISTUS
Maltaat laitetaan saaviin ja kastellaan 35-40 asteisella vedellä niukasti, mutta kuitenkin niin, että ne kastuvat kauttaaltaan. Vettä ( 10 astetta kuumempaa) lisätään noin tunnin välein ja sekoitetaan aina hyvin. Myös veden lisäyksen välillä sekoitetaan mäski hyvin. Näin jatketaan 6 tuntia, lämpötilan pitäisi olla 60-65 astetta.
 
Nyt mäski laitetaan pataan ja lämpötilaa nostetaan niin kauan, että mäski on kiehuvassa tilassa, kaiken aikaa ahkerasti sekoittaen pohjaan palamisen estämiseksi
 
Mäski on valmis kuurnattavaksi. Imellytysaika 6-7-tuntia on aika hyvä.
 
KUURNAUS
Kun mäski on padassa käynyt kiehumavaiheen, se on valmis laitettavaksi kuurnaan. Kuurnassa on siiviläverkko ja ritilä tai kapulat, että kuurnan pohjalla on vapaa tila vierteen virtaukseen. Kun verkko on paikallaan, laitetaan katajanoksat, 5-8 kpl, kuurnan pohjalle ja mäskin kuurnaan mättäminen voidaan aloittaa. Vierre valuu ämpäreihin, jota apuna käyttäen voidaan mitata vierteen määrää.
Kun pata on tyhjä ja vierteen määrä tiedossa, niin kuurnaan on valettava kiehuvaa vettä oikean määrän saamiseksi, noin 42-45 l.
 
KÄYMINEN
Kun vierre on valutettu ja mitattu saaviin, alkaa käymisvaihe. Jos haluaa käyttää humalaa, laitetaan se harsopussissa roikkumaan saaviin. Vierre jäähdytetään 28 asteeseen, laitetaan 1-1,5 pussia kuivahiivaa ja annetaan käydä avoastiassa noin vuorokausi. Humalapussi poistetaan ja vierre laitetaan astiaan, johon voi laittaa vesilukon, lämpötilan ollessa noin 10-12 astetta.
 
Kun käymistä on jatkunut noin 1,5 viikkoa, täytyy se saada lakkaamaan lämpötilaa alentamalla ja astiat suljetaan ilmatiiviisti. 3-4 viikon ikäisenä juoman pitäisi olla parhaimmillaan.
 
 

SUURET KIITOKSET MATILLE OHJEESTA !