Kuvia panon vaiheilta

8 kg mallasta sekä 20 litraa vettä ja aloitellaan 55 asteella ensimmäinen puoli tuntinenja sitten 65 astetta tunti joka kyllä hieman venyi kun vesi loppui höyrystymisestä (?). Alku vierre kaadettin mäskin päälle niin kauan kun se oli riittävän kirkasta. Tästä tuli valmista 11 litraa (?)

Tämä oli vierre maultaan parempi kuin ensimmäinen satsi eri laitteilla muttei vielä ihan perinteisen makuista mutta tässäkin tapauksessa odotetaan valmista sahtia

Lainaus arvoisteluista maistamisen jälkeen :'Kuparilaitteistossa mallasseos laitettiin siiviläpohjaiseen kattilaan, jossa mäskäys tapahtui syöttämällä vesihöyryä kattilan yläosasta mäskipatjan kuumentamiseksi. Mäskäyskattila oli leveämpi kuin rosteri- laitteistossa, ja mäski sai kellua vapaasti. Tässäkin vierteen siivilöinti katajapedin läpi jäi tekemättä. Etuna rosteri -laitteistoon verrattuna tässä voisi käyttää lehtihumalaa, sillä se ei tukkisi siivilöintiä eikä höyry- ja suodatusletkua. Valmistettu vierre oli parempi kuin rosteri -laitteistolla tehdyssä, ja siinä oli enemmän mallassokereita. Tämän aisti myös maisteltaessa valmiita tuotteita: kuparikattilalla ja höyrykuumennuksella mäskätystä vierteestä oli tullut sahtia.', 'Kuparipannulla tehty sahti oli ihan juotavaa, hivenen laihaa - ohutta, mutta juotavaa paremman puutteessa.'

 

'Kyllä voi perinteiden ja kokemuksen todeta olevan valttia. Eivät oluenvalmistukseen tarkoitetut laitteistot sellaisenaan sahdinvalmistukseen sovellu - pitää myös tietää, millainen lopputuote halutaan. '

'Sahtivierre on vahvempi ja sokerisempi kuin olutvierre, joka keitetään ja jonka alkoholitilavuus määritetään ennen hiivakäymistä. Sahtivierteestähän otetaan sahtiin kaikki mitä saadaan. Totesimme kuparikattilan vaihtoehdoista paremmaksi sahdinvalmistukseen. Automaattiohjaus pitäisi muuttaa sahdinvalmistukseen sopivammaksi.'