Ensi suunnitelma oli verestää muistoja ja tehdä sahti Anna-mummon tapaan, mutta kuten aina tämäkin lähti vähän rönsylemään suuntaan jos toiseenkin. Tässä pieni 'kertomus' miten se tuli tehtyä ja kamera jäi tietekin kotiin joten kuvat.....

Kello oli jo aamu seitsemän ennen kuin aloitin sahdin teon. Anna-mummon resepti sai jo sovelluksen kun laitoin sahtimallas säkin , ruisjauho ja -mallas kilon lisäksi 4 kg vehnänjyviä. sekä pumppukaivo vettä. Sitten vain mäskin sekoittelua ja kuuman veden lisäilyä pitkin päivää vesi sateen siivittämänä. Mäski oli lämpimässä saunassa jonka sytyin uudestaa kerran jos toisenkin koska unohdin lisätä ajoissa puita mutta eihän kesällä kylmä ole.

Muistin käydä tarkistamassa humalaseipäät ehkä siksi kun vanhat loppuivat ja kaupan humalat eivät ole miun maun mukkaan. Hyvältä näyttää.

Mäski oli muutaman tunnin tekeytynyt niin yllätys ,yllätys empä ottanutkaan kiviä esille vaan teräsämpärin johon mätin mäskin ja lämmitin sitä ½ tuntia vesihauteessa. Kaadoin lämmitelyn mäskin astian toiseen reunaan ja toisesta reunasta latasin taas uuden ämpärillisen. Ehdin tehdä tämän neljästi kunnes , niin kunnes muistin kuinka helppoa on kivisahdin teko. Juurin kun meinasin ottaa kuvan virityksistäni ,mäskiämpäristä vesihauteessa ,olikin jossakin vaiheessa mäskiämpäri kipanut ja näin olle minulla oli

puoli padallista veden ja mäskin sotkua. Eipä siinä enempää viittinyt pataa kauheesti kuumennella ettei sen peseminen olisi toivotonta joten pikainen kuurinan petaus kahdesti haetuille kataijille ( kiitos 'Ossi'). Mäski kuurinaan ja tässä vaiheessa keksinkin että laitetaan tulppa kuurinaan lisään reilusti 'rapasta vettä' annan hetken rauhottua ja lasken vierteen sitten vain ämpäriin.

Vierre juoksikin varsin joutuisasti .Tällä kertaa en laittanut sameaa vierrettä kuurinalle vaan luotan siihen että kyllä ne pohjalle laskeutuu. Palasin takaisin Anna-mummon ohjeeseen ja valutin sahti vierrettä peräti 50 litraa ja lopuksi 10 litraa nenätippua.

Jäähdyttelin vierteen kylmävesi astioissa.

Ja apua kello olikin jo kuusi joten oli kiire siirtyä muihin hommiin. Nakkasin vain kokonaisen palan pullahiivaa sekaan, kansi rakoselleen ja menoksi.

Seuraavan päivänä puolenpäivän jälkeen oli pakko siirtää kuumasti sihisevä sahti kellariin jonka kylmyys on katoavaista. Nyt vain sitten odotellaan kuinka tässä käy.

EDIT 1.8. ja hyvin kävi tällä sahdilla voitin Sysmän sahtimestaruuden 30.7.2011 ! Tällä lähdetään myös Isojoelle sahdin valmistuksen SM-kilpaan .