10.7. siis ehkä hiukan liian myöhään oli sahdinvalmistuspäivä, tässä kooste lyhyesti.
Säkki sahtimallasta, 2 kiloa ruismallasta, 2 kiloa ruisjauhoja, riittävästi vettä, reilusti katajanoksia ja vain yksi pussi sinistä kuivahiivaa.
Neljä tuntia hautomista lämpimässä saunassa tunnin välein kuupallinen kuumaa vettä sekoitellen sekaan (tietysti kuumalla vedellä ensi maltaat kostutettu). 5 x mäskiämpäri ½ tuntia vesihauteessa haudutaen koska kuiva maasto , tuuli ja 'laiskuus' estivät kivein kuumaamisen tosin pari kiuaskiveä pääsi mäskiin porisemaan. Petaus reilulle katajapedille, mäski juoksi hitaasti syynä lienee tupla määrä ruisjauhoja. Otin 45 litraa sahti vierrettä ja peräti 25 litraa vaarinkaljaa janojuomaksi. Hiivaa käytin siis yhden pussillisen , vierrettä käytin 1 vrk avoastiassa ja sitten kanisteriin näistä osan jätin vielä ½ vrk käymään lämpimään. Parit kanisterit upotin 1 vrk jälkeen lähteeseen ja viikon kuluttua totesin että se oli vika tikki koska sahti oli todella makeaa eikä siis ole päässyt hyvin käymään vaikkakin kanisterit pullistivat joten siirto kellerin 'lämpöön' ja sormet ristiin että käyminen vilkastuu.

Aamu pilvinen mutta kaivovesi kirkasta.


Vaarin tuomat täydelliset katajanoksat.



Iltapäivän auringonpaistetta




Vierre juoksi siis todella hitaasti mutta kuitenkin varmasti.


Hiivaa siis normaali määrästä puolet joten jännitystä ilmassa.