Paikka: Heiskan kylätoimintakeskus, Heiskankuja 1, 39100 Hämeenkyrö

klo 12.50 Kisamarssi, Kapelle "Hausbank Mus" Baijerista
klo 13.00 SM-kilpailu alkaa

Suomen Sahtiseura ry:n puheenjohtaja Pekka Kääriäisen puhe.
SM-kilpailun avaa Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius.

Kilpailun tunnuskappale on ” Sahtia, sahtia , sahtia ”, säveltänyt ja sanoittanut Matti Lehvilä, esittää Pinsiön Mieskuoro, harmonikkasäestys Pekka Mäkelä.

n. klo 14 Alkuerätauko - Sikaa, salaattia, ohjelmaa ja seurustelua
n. klo 15 Välierätauko - Sikaa, salaattia sekä kilpailijoiden sahtien maistelua Plassipaikalla (oma muki mukaan)
n. klo 16 Finaali alkaa

klo 17.00 Sahtifanfaari
Vuoden 2014 kisapaikan ilmoittaminen.
Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako Heiskasalissa.

NÄHDÄÄN !

Suomen Sahtiseura ry.

Lehdistötiedote 3.8.2013

Pekka Uusilähteenmäki on Sahdinvalmistuksen Suomenmestari

Sahdinvalmistuksen vuoden 2013 Suomenmestari on Pekka Uusilähteenmäki Mouhijärveltä. Hämeenkyrön Heiskan tilalla lauantaina järjestetyssä kilpailussa toiseksi sijoittui Heikki Rajahaka Honkajoelta ja kolmanneksi Tapani Virtanen Hartolasta. Neljännelle sijalle ylsi Matti Mikola Nakkilasta, viidenneksi Sulo Tammelin Korpilahdelta ja kuudenneksi Antti Lind Pälkäneeltä. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.

Pekka Uusilähteenmäen voittosahtia tuomaristo luonnehti suunmukaiseksi, pehmeäksi, tuoreeksi, oikean väriseksi ja vahvuiseksi sekä rehevän tuoksuiseksi. Myös sen jäkimakua kuvattiin viipyväksi ja vahvaksi. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi Viking Maltin lahjoittamaa sahtimallassäkkiä sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan sahtihaarikkaan.

Voittaja Pekka Uusilähteenmäki kommentoi heti tuoreeltaan; ”Onhan tätä tullut harjoiteltua jo kymmeniä vuosia, mutta mukava yllätyshän tämä voitto oli”

Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.

Suomen Sahtiseuran 22. kertaa järjestämään kisaan osallistui ennätykselliset 44 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille.

Kisat sujuivat mielestämme hyvin, paikka oli hyvä ja ilmakin suosi. Kävijöitäkin oli varmaan yli 500” sanoo kisan järjestäneen Hämeenkyrön Sahti-75 yhdistyksen puheenjohtaja Kalle Suominen.

Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.

Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Espoossa.