Sunnuntain sahti mentiinkin pitkästä aikaa perinteisin ainein vain sahtimallasta, kaljamallasta sekä ruisjauhoa. Loman sahti tehtiin ilman kelloa joten päivä oli kiehvaa vettä sekoitellen muutamia kertoja. Koivupuu nuotiossa kuumattuja kiviä lisäilin kolme tällä kertaa välillä sekoitellen. Kuurinan petasin runsaalla katajalla sekä humalalla jonka olin ostanut kaupadta nimeltää Golgding.

Vierre juoksii rauhassa ja tasaseen, lisäilin kuurinalle kiehuvaa vettä niin että sain sahtivierrettä 50 litraa ja nenätippua vitisen.

image.jpg

Oluen valmistus innostus vielä jatkuu joten otin vierrettä jotain 15 litraa.

Jäähyneeseen vierteeseen laitoin hiivaa paketin lisäksi neljännes paketin, josta muuten tein käytteen. Jaoin vierteen kahteen osaan toiseen laitoin kymmenisen käpyä humalaa. Vuorokauden käymisen jälkeen siirsin ne kellarii. Yön aikana oli tippunut vierrettä nelisen litraa joten en raaskinut heittää hukaan vaan laitoin sen nenätipun joukoon, hiivaa laitoin teelusikallisen.

Sananen oluesta sillä tavallaanhan se liittyy sahtiini. Keitin vierrettä puolisen tuntia lopussa lisäsin humalaa, mesiangervoa, mäkikuismaa ja ruusua. Aamulla lisäsin kylmään vierteeseen puolisen pussia US-05 hiivaa.

image.jpg