1775242.jpg

Maanatai 14.7 2008, ensimmäinen kesälomapäivä.

Säkki ohramaltaita, pussi ruisjauhoja, puolitoista pussia ruismaltaita,katajaa, paljon vettä ,paketti hiivaa ja kourallinen humalaa näistä pitäisi saada jotakin aikaiseksi.

1775231.jpg

Sen verran vähän oli satanut että lähteen vesi ei juossut joten otin veden pumppukaivosta. Samasta vesisuonesta vesi on kai peräisin mutta tykkään silti ottaa veden lähteestä, kaivovedellä tekeminen on tosin paljon, paljon helpompaa koska pumpusta menee letku suoraan pataan, ei tarvitse kantaa vettä.

Muutaman tunnin hautomisen jälkeen lämpimässä saunassa oli aika viedä kivet kodan( ei ihan vieressä) tulisijan nuotioon koska en oikein uskaltanut laittaa avomaalle nuotiota. Ja tästä se 'huono onni 'kai lähti, iski 'ruokatunti' ja lomalla se vähän yleensä venähtää... Minun nuotio ei ollut syttynyt vaikka olisi jo pitänyt laittaa ne mäskin sekaan. Uusi nuotion sytytys, saunaan lisää lämmintä ettei mäski jäähdy ja päätimpä laittaa sitä myös vesihauteeseen 'kypsymään' kivi ootellessa. Pari ämpäriä ja tuntia myöhemmin kivet olivat punaiset ei muuta kuin pataa.

1775230.jpg

Kuva mäskin pinnalta kun sinne on laitettu neljä kiveä. Mäski on nyt valmista ja kaikki näytti ihan hyvältä paitsi että ei oikein mahtunut kuurinalle vaikkei ollut sen laihempaa kuin ennenkään.

1775235.jpg

Sitten se sahti valui ja valui todella h i t a a s ti melkein tiputtamalla. Meni yli kolme tuntia jotta sain 30 litraa vierrettä kunnes kyllästyin ja lopetin sahti vierteen oton. Mäskin pintaan nousi 'savi' olin sekoittanut/ imeltänyt / kypsetänyt ihan liikaa... Tai voihan siinä maltaassakin olla jotain vikaa mutta tällä kertaa taidan syyttää itseäni. Lopuksi heitin kuurinalle ämpärillisen vettä nenätippua varten jota olikin valunut ihan omassa rauhassa 15 litraa.1775238.jpg

Koska lähteen oja oli kuiva jäähdytin vierteen saaveissa välillä vettä vaihtaen. Illalla lisäsin kiehautetut humalat ja hiivat esikäytettynä vierteen sekaan ja käymään.

Parin viikon päästä maisteltiin ei se ihan minun makuista sahtia ollut mutta silti vaikka se oli liian nuorta vein sitä Sysmän sahtimestaruus kisaan. En ollut kolmen parhaan joukossa enkä kiirreissäni muistanut käydä varmistamassa sijoitustani joten olin 4-8 joukossa. Joutessamme myös maistelimme sahtia eri kanistereista eri kokoisia ja mallisia sekä eri paikassa kellaria. Niissä oli yllättävän paljon eroja eikä aineskaan vesilukon alle kannata sahti panna käymään. Joka päivä pitää oppia jotakin uutta tai kerrata edes vanhaa hyvää :Ei saa sahti 'vasemmalla kädellä' tehdä !

1775233.jpg

Käytän kivinä ihan tavallisia metsäkiviä (rantakivet ovat kai paremmpia) aikansa ne kestää ja sitten ne vaan murenee mäskiin laittaessa.