Tämä sahdin teko on joskus ihanan lepposta hommaa, sen todisti lankalauantai.

Korppi rääkäsi…mitä, missä milloin….ai niin ollaan möksällä ja on sahdin teko päivä siis herätys ja ylös ulos ja pihalle kello lienee jo yli kuusi. Ihan vain hiljaa ettei muut herää , äsh kissa iloitsee ylösnoususta ja vaatii ulos se siitä hiljaisuudesta, huomenta vaan.  Sitten vain puuhailemaan sytyttelemään tulia ja keräämään kamppeita kokoon, onpa ihanaa kun sauna oli vielä hiukan lämmin eilisestä saunomisesta. Kellarista löytyi juomatonta sahtia josta miesväki on iloissaan. Mikäs siinä oli vettä pumppukaivosta kannellessa kun teeret kukertelivat jossain lähistöllä. Maa oli riitteessä mutta ilma ei kuitenkaan ollut pakkasen puolella ja taivas pilvinen.Ennen yhdeksää on kamat kasassa ja vesi kuumaa joten maltaat (ohra ja ruis) ruis- ja mämmijauhot saaviin ja 30 litraa +60 asteista vettä sekaan sekoittaen. Taidan pitää oikein kirjanpitoa tänään.

Sitten vain aamiaiselle ja odottamaan tunti että homma jatkuu. Lisään seuraavalla kerralla kymppi litran vettä + 70 asteisena ( mäski + 54 astetta).

Taas kuuluu kevään ääniä , joutsenet laulavat jossakin. Tässä välissä on hyvä laittaa lampaanviulu ja broileri maustumaan ja sytyttää leivinuuni. Joka kerran kun lisään vettä mäskiin lisään puita kodan ja saunan pesään (aloitin pitää kirjanpitoa puun menekistä mutta määrä rupesi hirvittämään joten lopetin kesken). Nyt tunti vierähti joutuisasti ja on aika lisätä vettä + 80 asteista (mäski + 58 astetta) mutta vain vitosen kun näyttäisi siltä että saavi reunat tulee uhkaavasti vastaan.

Laitan ajoissa kivinuotion palamaan jotta voidaan paistaa makkaraa ennen kivien kuumaamista. Sitten kuuluu ihana ääni naapuri tulee klapikoneen kanssa tekemään meille puita , eipä ole ennen moista ääntä täällä kuultu. Paistit odottavat jo uuniin menoa joten pikainen piipahdus tupaan. Paistettiin makkaraa ja lisättiin kivet nuotioon sekä sylillinen omenapuuta. Nuotio oli oikea sekapuu sikermä oli koivua, leppää ja keloa .Tässä välissä ehdittiin leikkiä vähän heppa juttuja.

Tunti on taas vierähtänyt ja lisää + 90 asteista vettä (mäski + 60 astetta) noin vitonen.Välillä yritettiin sytyttää pääsiäiskokkoa vähän huonolla menestyksellä mutta leikit sujuivat hyvin. Viimeiseksi lisäsin niin kuumaa vettä kuin mahdollista sen vitosen verran (mäski + 63 astetta). Paistit ovat kypsiä joten pikaisesti ruoka esille (salviabroileri ja lampaanviulu rosmariinilla ja punaviinillä oli ihan suun mukaista) , nyt alkaa säpinä saunan puolella. Aika lisätä mäskiin 4 kuumaa kiveä ja kuurinan petaus katajilla jotka vaari aamulenkillä minulle toi. Tällä kertaa tein vanhalla kuurinalla ja pohjalla oli 12 kalikkaa. Mäskin lämpötila nousi kivillä +65 asteesta + 72 asteeseen. Mäski oli tosi löysää mutta kivet pois ja kuurinalle. Vierre valui sellaista vauhtia hyvä kun perässä pysyi. Alku vierteen kaadoin teräsämpäriin ja pari kuumaa kiveä sekaan ( vierre oli + 63 astetta ja nousi + 72 astetta) ja vierre takaisin mäskin päälle.

Sanotaan että sahti on aurinkoa juoksevassa muodossa tässä ei väri paljoa valehtele.

Kas vain mökki naapurit tulivat paikalle ja pikaisesti hörppäsin kupin kahvia. Lisäilin kuurinalle reilun kymppi litran kiehuvaa vettä pikku hiljaa niin että vierrettä oli 40 litraa.

Mäskin pintaan nousi ’ savi’ se ei yleensä hyvää tiedä, vierre valui hitaammin … Seuraavat 15 litraa otin nenätippua koska ajattelin että puun pinoamistalkoot vaativat oman janojuomansa. Tästäkö jo loppu suora häämöttää, mäskin kanto pihalle ja paikkojen pesu.

Mäski kaiken makunsa antaneena.

Yleensä aloitan vierteen käyttämisen kylmästä mutta tänään tein päinvastoin esikäytetty hiiva lämpimään vierteeseen ja tongat lämpimään saunaan. Pientä hiiva kokeilua samalla osaan laitoin hiivaa puolta vähemmän. Kello onkin jo puoli seitsemän ja on aika lämmittää sauna kylpemistä varten.

Pihalla laulaa vuorostaan moottorisaha joka kaataa myyrän syömät omenapuut. Tänään oli hieno päivä ja on aika nauttia saunan makoisista löylyistä.

Yleensä valmista vierteen ja sahdin ihan mutulla joten en osaa kirjaamien lämpötilojen perusteella sanoa meneekö se aina näin. Seurailen vierteen makeutta maistamalla ja kuuppa testillä, aluksi se liikkuu tahmeasti mutta nenätipun kohdalla se on jo juoksevaa kuin vesi.

Kuuppa testissa vierre 20 litran kohdalla,

ja sama nenätipun kohdalla.

Seuraavana iltana ennen saunan lämmitystä siirsin vierteen kellariin.

EDIT 1.5 Vappuna sahti maistui todella makealta ja kesken käynneeltä ja syykin selvisi kun mittasin lämpötilan. Kellari taitaa olla todella kylmä nimittäin sahdin lämpötila oli vain + 2 astetta jotan siirsin sahdin kanisteriin ja nostin hyllylle käymään.

EDIT 17.5 Sahti jossa oli puoli pussia hiivaa on edelleen makeaa joten nostin sen vrk takaisin lämpimään ja lisäsin käytettä joka oli tehty 1 tl tuore hiivaa sekä sahti

2 dl. Koko pussin sahdissakin oli mielestäni liikaa makeutta joten jätin sen huoneen lämpöön puoleksi päiväksi matkustuksen jälkeen ennen siirtämistä jääkaappiin

Tämä sahti on toivottoman makeaa .Taidan seuraavan kerran tehdä sahti ihan perusaineista ja reseptillä ihan tosissaan. No ei vaa sahti on mulle ilonen asia ei vakava ja eihän aina voi voittaa pää asiahan on hyvä s

eura =)

EDIT 17.6 Sahtia on vielä jääkaapissa vajaa litra parissa patentti korkki lasipullossa , se on vieläkin todella makeaa ja mämmimallas maistuu läpi. Makeudesta huolimatta sahti käy , pullo suhahtaa avatessa, johan sen pitäisi pikku hiljaa jo maistua happamalle. Ihme juttu , annetaan olla vielä kaapissa katsotaan koska se menee pahaksi vai loppuuko se sitä ennen ?

EDIT 20.9. Nyt oli pakko järjestellä jääkaappia mikäs se sieltä löytyikään hengissä oleva sahtipullo. Siis ihan hengissä , kuten kuplista huomaa, ei makeaa mutta mämmimallas maistui vieläkin joskin miedommin ja olen minä joskus pahempaakin maistanut. Mutta nyt se on entistä siis kaadoin viemäriin.