Sysmä.vaakuna.svg

 SYSMÄ

 
 Sysmä on Suomen kunta , joka sijaitsee Päijät-Hämeen maakunnassa.
Sysmä sijaitsee Päijänteen itärannalla suunnilleen Jyväskylän ja Lahden puolivälissä.
Kunnassa asuu vakituisesti 4 288 ihmistä (31.5.2011).
Huomattava piirre Sysmässä on sen vapaa-ajan asuntojen ja asukkaiden valtava määrä.
Sysmän asukasmäärä yli kolminkertaistuu kesäisin ja tämä on luonut runsaasti kesätapahtumia kuten Sysmän Suvisoiton , Sysmän kirjakyläpäivät

   

Sysmä on suomenkielessä merkinnyt synkkää metsää, korpea. Sysmän pitäjän nimessä on säilynyt muisto siitä sysmästä, sankasta aarniometsästä, mitä tämä seutu oli silloin, kun ensi asutus levisi tänne.
Sysmä on vanha Itä-Hämeen emäpitäjä, johon on nykyisten alueiden lisäksi kuulunut myös Hartola, Joutsa, Leivonmäki, Luhanka ja Pertunmaa sekä osia Mäntyharjusta ja Asikkalasta.
Sysmä on perustettu noin vuonna 1400. Nykyään Sysmä tunnetaan vireänä kartano-ja kulttuuripitäjänä
Sysmä on Olavi Virran synnyinpaikka.
 
Sahti on olennainen osa Sysmää.
30.7.2011 Uotinpäivillä oli Sysmän sahtimestaruus kilpailu . Mukana oli ennätys määrä 9 sahtia josta 5 henkinen tuomaristo valitsi parhaimman, tuomaristossa oli mukana mm vuoden Linta sekä vuoden loma-sysmäläinen.
 
 
Tuomariston mukaan kaikki sahdit olivat niin hyviä että niiden seurassa olisi viihtynyt pitempää. Ykkössijat sijoittuivat niin että kisa paras sai yhden(6) , toinen sai yhden (4), kolmas ei (5) yhtään ja neljäs peräti kaksi ykkössijaa. Voittaja sai 14 pistettä ja se olin minä . Sahtina oli Ossin-päivän sahti koska tämä sahti ei ollut enää salonki kelpoista. Nyt kun oikein lasken sahti oli 2 viikkoa vanhaa. Tämän pitäisi nyt säilyä viikon koska tämän voiton myötä pääsen edustamaan Sysmään
 
 

lähteet wikipedia, Sysmän kunnan kotisivut   

ps klikkaa alleviivattua