Otetaampa ensi työvälineet esille.

Tässä kuvassa jo tosin täysi vauhti päällä.

 • 10 litran kattila jossa tapahtuu mäskin hauduttaminen ( vierteen kiehautus) sekä käyttäminen
 • 1 kpl sinkku kuurina
 • Pitkä vartinen, tukeva  sekioitin/kapusta jolla sekoitellaan mäskiä
 • Kauha jolla saa asetella mäskin kuurinalle sekä on apuna kun vaihtaa kuurinan alle astiaa
 • 2 kuurinan alle mahtuvaa astiaa esim 1 litran mitta jolla voi mitata tarve-aineet sekä vierteen määrän , se toimii myös astiana johon vierre juoksee. Toinen astioista voi olla esim 2 litran kattila johon voi myös juoksuttaa vierrettä varsinkin ensimmäiset jotka juoksevat yleensä reippaasti ja halutessa kuumentaa ensi vierteen.
 • Vedenkeitin on kätevä ja nopea tosin voihan sen veden kiehauttaa myös kattilassa.
 • Digitaalinen ajastin/lämpömittari jolla halutessa voi mitata lämpötiloja sekä aikaa.

Nyt sitten itse asiaan eli sahti vierteen valmistukseen .

 1. Mittasin isoon kattilaan 6 litraa vettä ja kuumensin veden siihen pisteeseen kun se kohisee eli 80 astetta .
 2. Lisäsin sahtimaltaita 7 litraa jotka olivat viileitä, jos maltaat olisi ollut esim huoneenlämpöisiä olisin kuumentanut veden 60 asteeseen. Lisäksi 3 desiä ruis(kalja)maltaita sekä ruokalusikallisen humalaa mutta nämä ovat niitä maku asioita ja ilmankin onnistuu.
 3. Hyvin sekoitetun mäskin laitoin uuniin ( ihan alas pellin päälle) ilman kantta ja uunin mittarin läpötila oli 50 astetta. Toki kattilan päälle voi laittaa kannen mutta ilman kantta mäski saa aavistuksen paahtunutta makua, siispä maku asia tämäkin .
 4. Tunnin kuluttua sekoittelin hetken mäskiä ja laitoin takaisin uuniin sekä säädin uunin 100 asteeseen
 5. Tunnin kuluttua sama uudestaan sekä uunin lämpötila nyt 125 astetta.
 6. Taas vierähti tunti sekoitus ja uuni 150 astetta.
 7. Tunnin kuluttua nostin kattilan liedelle miedolle lämmölle (3), lisäsin litran vettä jotta mäskiä olisi helpompi sekoittaa ja hauduttelin mäskiä puoli tuntia aika ahkerasti sekoittelen samalla kun puhdistin kuurinan ja muut välineet lopuksi kiehuvalla vedellä huuhdellen.
 8. Laitoin kuurinan alle 2 litran kattilan johon vierre valuu ja kauhaa apuna käyttäen laitoin mäskin kuurinalla
 9. Ensimmäinen 2 litraa juoksi nopeasti ja oli jo kirkasta. Vaihdoin astian kuurinan alle ja laitoin ensimmäiset vierteet liedelle kuumenemaan. Ensi viertee voi toki kaataa saman tien mäskin päälle mutta kuumentamalla varmistan että mäski pysyy koko ajan mahdollisimman  kuumana.
 10. Kaadoin mäskin päälle 2 litraa kiehuvaa vettä. Valmiin vierteen kaadoin isoon kattilaan
 11. Kaadoin mäskin päälle kuumentuneen vierteen.
 12. Lisäsin vielä 2 litraa kiehuvaa vettä
 13. Lisäsin vieläkin 2 litraa vettä jotta saisin 8 litraa vierrettä. Veden lisäksen määrä on ihan oman maun mukaista mutta minun lasku opilla 7 litraa maltaita josta tulee 8 litraa vierrettä jolloin valmista juotavaa sahtia saa 7 litraa. Nyt kun tässä oikein laskee niin olen koko määrään käyttänyt 13 litraa vettä ?!
 14. Kiehautin koko määrän vierrettä varmistaesen puhtauden mutta tämäkään vaihe ei ole pakollinen.
 15. Nostin kattilan tiski-altaaseen jäähtymään välillä sekoittaen sekä vettä kylmemmäksi vaihtaen.
 16. Jäähtyneeseen vierteeseen ripottelin pinnalle 1 tl (suomen hiivan) kuivahiivaa ja kansi päällä jätin käymään . Vierteen voi toki jäähdyttää ja juoda sen sellaisenaan alkoholittomana juomana mutta silloin ehkä juoksuttaisn vierrettä pidempää jottei se olisi niin makeaa ehkä 10 litraa. Mitä vähemmän  hiiva sen vähemmän alkoholia. Toki silloin sahti pitää nostaa aikaisemmin kylmään käymään ja nauttia melko pian.

 

Kun illalla ripottelin hiivan vierteen pinnalle aamulla sekoittelin sitä reippaasti. Seuraavaksi tarvitsee kanisteri, tai muun vastaavan, ratin ja siivilän muttei välttämätön mutta minä tykkään tässä vaiheessa siivilöidä.

Mitä kauemmin pidät sahtia lämpösessä sitä nopeammin se valmistuu. Nyt pidän sahtia vielä yön yli lämpösessä. Pitää muistaa ettei täytä kanisteria liian täyteen sillä se ei pysy kanisterissa. Laitan nämä pikku sahdit mielellään yhteen isoon kanisteriin kuin vaikkapa moneen pieneen pulloon.