Maanantain päivän ratoksi oli sinkkukuurinalle töitä.

Kappas vain kaapissa ei ollut muuta kuin sahtimallasta siis ei yhtään ruista mutta empä kai ole aikoihin tehnyt sahti pelkästä ohrasta joten tuumasta toimeen. Kattila oli melkein yli täysi, niukasti kostutettuna, kun laitoin sen uuniin. Pikkasen minua mietitytti miten saisin lisäväriä vierteeseen joten laitoin uunin lämpötilan heti aluksi täyteen sataa. Parin tunnin kuluttua sekoittelin ja totesin ettei lämpötilalla ollut mitään hätää joten lisäsin lämpöä neljännes sadan siis nyt oli + 125. Taas vierähti pari tuntia ja pinta oli saanut kivan paahteisen värin eikä mäskin lämpökään ollut noussut mitenkään liikaa. Tunnin kuluttua aloin 'keitellä' mäskiä mutta sehän oli niin tönkköä ettei siitä mitään tullut joten apukattila käyttöön ja lisää vettä niin homma sujui sujuvasti.

Petasin sinkkukuurinan möksältä tuoduilta marjaisilla katajan oksilla. Mäski mahtui sopivasti kuurinaan vaikka mallasta olikin ennätys määrä. Sinkkukuurina oli kävässyt isojen kuurinoiden näyttelyssä ja saanut näköjään vähän siipeensä elikkä meinasi 'kusta kintuille' kun vierre valui. No parilla kipolla sain kaiken talteen. Pitää vain muistaa ennen ensi kertaa vähän oikasta taas isku kuntoon.

Ensimmäinen vierre näytti vähän vaalealta joten päätin tehdä sitten tupulisahtia elikkä keitin vierrettä hetkisen sekoittamatta. Vierre valui aika laiskasti lieneekä vähäinen sekoittelu tehnyt tehtävänsä, vain kahdesti ennen kuumennusta. Jotenkin yö yllätti ja päätin lisätä hiivan vasta aamulla , pieni mokakin kävi unohdin jäähdyttää vierteen joten ennen kukon laulua lämpötila oli vielä + 41 astetta. Siis sopiva lämpö kuivahiivalle joten ripottelin sen suoraan vierteen päälle ja lisäsin joukkoon yöllä valuneen vierteen. Nyt sitten pikkasen jännittää tuleeko vierteestä sahtia kun se nyt sitten jäähtyi niin hitaasti.

Iltapäivällä sahti oli täydessä käynnissä väri ihan ok, maku oli tupulimaiseen tapaa makeaa mutta kun mausta puutui ruismaltaan tumma paahteisuus niin lähinnä mieleen tuli hunajan sävy. Nyt sitten odotellaan mitä tuleman pitää.