Tämä olkoon päiväkirja yritykselle tehdä ruismallasta.

Ruis on viime syksyn satoa ja puitu Matin mustassa riihessä , elikkä ihanan savun tuoksuisia jyviä.

1. päivä 5.5. - Rukiit on pesty ja laitettu veteen likoomaan.

2. päivä 6.5. - Liotusvesi on nyt pois ja huuhdoin jyvät hyvin. Laitoin purkin ylös alaisin kuivauskaappiin ja tarkoitus olisi huuhtoa niitä 3 x päivä kunnes niihin tulee itu. En ole ennakkoon kokeillut itääkö nämä jyvät mutta eiköhän sen pian huomaa.

3.päivä 7.5.- Aamulla jyvät oli 'itusuulla' eilkkä luulen että se tarkoittaa sitä että itu on tullut näkyviin.  Päivän aikana jyviin oli tullut jyvän mittainen mutta ohut itu , iltasella otin pois purkista ja levitin ne pellille. Jyvät on turvonneet ja ovat pehmeitä.

4. päivä 8.5.- Osa iduista on lakastunut sekä ' ruoho' osa on kasvanut (mietin vain että olisiko tämä osa pitänyt olla sen jyvän mittainen vai juuren )ja nyt ne ovat 40 -60 asteisessa uunissa (muutaman kerran pikkasen röppsettelin vettä päälle), oliskohan tullut hitunen makeutta , väri on vielä ihan tavallinen.

5. päivä 9.5.- Tein ehkä virheen ja oli hätänen kun sammutin uunin yöksi ja jatkoin vasta päivällä lämmittämistä, elikkä uuni uudelleen 60 asteeseen  ja nostin sitten pikku hiljaa lämpötilaa (jyvien) päälle 100 asteen aikaa meni jotain 6 tuntia. ja sen jälkeen jälkilämmössä 4 tuntia kunnes ne olivat taas kuivan kovia. Siitä päätellen että tämä ei onnistunut että ruismallashan on yleensä tumman ruskeaa ja tämä ihan ohramaltaan näköistä, mutta tuoksu joka lejaili lopuksi oli kyllä makea ei esim tuoksunut ruisleivälle.( Puolueeton nenä sanoi kotia tullessa että 'Miksi täällä HAISEE ihan sahtimaltaille')

Vasemmalla jyvät ihan 'raakana' ja oikealla käsiteltynä. 5 DL jyviä tuli 13 DL 'maltaita.

Tänään 27.5.2008 ylpeänä esittelen omista maltaista tehtyä kaljaa.

Valmistus tapa oli sahdin ja kotikaljan välimaastosta, kaljaa tuli 3 litraa jotka pullotin 1/2 litran pulloihin 'tiukan' korkin alle , muutaman kerran olen kaatanut pulloista pohjahiiva pois silti kuplia riittää. Maistajat ovat kehuneet kaljaa ja nyt itse sitä maistoin niin sanoisin että päälimmäinen maku on mustariihen rukiin savuinen maku , muuta en oikein osaa sanoa. Kiva ja rehellisesti sanottuna mielenkiintoinen kokeilu taidan kokeilla uudestaan ( idätän tosin kauemmin aikaa) ehkä sen verran enemmän että saan sitä seuraavaan sahtiin.

 Erityis kiitos serkun apelle että viitsiikin pitää yllä vanhoja taitoja mm mustassa riihessä rukiin puimista.