Hämeessä herätään hitaasti , siis minä, tajusin että kahden viikon päästä on talkoot eikä ole paljoa sahtia. Hyvä sahtihan käy kylmässä 4 viikkoa ennen juomista mutta kyllähän sen parissa viikossakin pitäisi valmistua, ainenkin Sysmän sahtimestaruus irtosi kaksi viikkoa vanhalla sahdilla.

Aamu kuudelta laitoin ämpärillisen (8l) laina sahtimaltaista sekä 8 dl aromiruismallasta likoamaan hanakuumaan veteen ja sitten vain koko roska uuniin +100 astetta. Niin ja tietysti 12 katajanmarjaa ja 3 kotihumalankäpyä.

Aina välillä sekoittaen....

...ja takaisin uunin lämpöön...

vähän vettä lisäillen koska kattilan reunat tuli vastaan ja näin kului , ups, 7 tuntia kun oli vähän sivu askaretta.Pikainen kuumennus kiehumispisteeseen ja kuurinalle ritilän päälle (ei siis ollut katajanoksia, nyyh).

Ensimmäinen samea 4 litraa suorastaan syöksyi kuurinan läpi joten kuumasin sen ja laitoin takaisin kuurinalle, lisäksi laitoin öööö noin 3 vedenkeittimellistä kiehuvaa vettä.

Hiukka oli hätänen talteen otossa joten vierre hiukan sameaa mutta luotan että kyllä ne laskeutuu lopuksi pohjalle jos ei niin sittehän on ruokaisempaa. Otin vierrettä yhtä paljon kuin oli mallasta ei 8 litraa. Käytteeseen laitoin noin 1/5 osa pakettihiivaa. Noi tiskiharjat ei oikeesti oo vierteen päällä vaan heijastuu kauempaa...oikeesti.

Käyte on lähtenyt hyvin käymään vaikka vierre oli + 18 astetta niin käyminen nosti lämpötilan jo melkein + 25 asteeseen.

Vierre oli jäähtynyt siis + 18 astetta ja käyte sekaan, vilkaisu ajastimeen kertoo että aikaa oli kulunut tähän vaiheeseen 11 tuntia ja 28 minuuttia , siis 8 litraa sahti vierrettä sellaista on sinkkukuurnailu tosin tämä taitaa olla ennätys aika . Ajattelin että käytän tätä lämpimässä ehkä pari päivää ,mutta palataan astialle, jotta tämä olisi valmista juotavaa 2 viikon päästä talkoissa. Ai mitkä talkoot no tietysti joulusahtitalkoot .

EDIT: Laitoin sahtiämpärin parvekkeelle kylmään 36 tunnin jälkeen. Sekoitin sahtia huoneenlämössä muutaman kerran mutta ennen sekoitusta kuorin pinnalta tumman vaahdon pois en tiedä onko vaikutusta mutta ajattelin tällä kertaa niin tehdä.