Kun keittelin tässä 27.6. sahtia mehumaijassa päätimpä kokeilla myös tupulisahdin tekoa.

Valmistin mehumaijalla 8 litraa vierrettä elikkä siihen asti kun mielestäni vierre maistui kunnon vierteelle. Laitoin tästä 5 litraa syrjään josta tein ihan normi sahtia. Nyt minulla oli siis 3 litraa kunnon vierrettä jonka jälkeen laskin mehumaija mäskistä vierrettä niin paljon että minulla oli 8 litraa vierrettä, lopuksi vierre oli kyllä jo kuin laihaa teetä eikä se maistunut kuin aavistuksen makealle katajavedelle.

Rupesin sitten keittelemään vierrettä kasaan aina silloin tällöin sekoittaen kunnes ilta loppui kesken ja lopetin keiton. Olisi toki kai pitänyt keittää kauemmin mutta minulla oli nyt 5 litraa vierrettä elikkä olin haihduttanut vierrettä 3 litraa taivaan tuuliin. Laitoin vierteen jäähtymään ja jatkoin tupulisahdin teko seuraavan päivänä kellarikylmällä vierteellä. Tässä vaiheessa oli erona se että tupulisahdin pohjalla oli  kerros paksua sahtia vai pitäisikö sanoa että sakkaa , tavallisessa sahdissa en ole huomannut sitä , tosin en ole ennen tehnyt sahtia mehu maijassa. Kiehautin vierteessä (noin puoli litraa) humalaa jäähdytin ja lisäsin hiivan sekä annoin esikäytteen käydä- herätä- muutaman tunnin. Samalla kun laitoin tupulisahdin käymään niin laitoin myös maija sahdin. Käytin molemmat sahdit 5 litran kanisterissa korkki auki. Yön yli käytyä huomasin että tupulisahti oli käynyt huomattavasti reippaammin ja tullut yli kanisterista varmaankin puoli litraa , siis aikamoisella voimalla. Tavallisen sahdin laitoin kylmään ja tupulin jätin vielä puoleksi päiväksi lämpimään käymään jonka jälkeen siirsin senkin kellariin korkki löysällä . Parin päivän päästä pullotin sahdit lasipulloihin jossa on tiukka korkki. Ensi maisteluilla on ero huomattava mehumaija sahti oli ihan tavallista, tupulisahti oli suu tuntumalla paksua, ei nyt ihan ruokaisaa, maku oli vahva ja makea . Voisikohan sanoa että rinnakkain maistettuna tavallinen sahti tuntui/ maistui kotikaljalta ja tupuli oli kuin portteria. Saapi nähdä miten tupuli kehittyy kellarissa paitsi että kesä on lämmittänyt lämpötilan turhan lämpimäksi.

Vasemmalla mehumaija sahti ja vieressä tupuli.

Näissä pulloissa näkee eron ehkä paremmin oikean puolen tupulisahti on aavistuksen tummempaa, se on käynyt pullossakin vielä reippaammin ja pohjalla on sakkaa. Huom pulloissa on puukorkit kun minäpä halusin ostaa kunnon lasipullot kunnon korkeilla, sitten pesin ne ja päätimpä vielä keittää ne jotta saisin super puhtaat pullot. Pullot vesiämpäriin ja sen jälkeen kotapadan veteen keihumaan ja hah kun kävin kurkkaamassa joko vesi kiehuu (ei muuten kiehunnut) niin pullojen korkit olivatkin muovia jotka olivat kuumuudessa sulaneet muodottomiksi klönteiksi , voi itku.. Sitten tovin tuumattua julmaa kohtaloa menin vaarin luo ja kysyin että voiko pulloihin tehdä uudet korkit puusta ja niin tuli onnellinen loppu ja puukorkit.