Sain joukon sahdinystäviä seurakseni valmistamaan sahti vierrettä. Harmikseni vain en ehtinyt/muistanut ottaa yhtään vaihe kuvaa, mutta tässä vähän päiväkirjaa.

6.30 herätys ylös ja ulos sekä tulia sytyttelemään, olin jo illalla kerran lämmitänyt saunan sekä lähdeveden. Aurinko paistaa ,jes, mutta tulle tosi kovaa.

Tunnin kuluttua vesi jo kiehuukin ja sitten vain vehkeiden virittely säkki sahtimallasta, 2 kg ruismallasta ehkä noin kilo ruisjauhoa. Vielä olisi tilaa maltaille joten puoli iso ämpäriä maltaita lisää no menköön loputkin ja ups kylläpä tuli täyteen.

Nyt on aikaa leipoa munkkeja vieraille sekä virtellä rosvopaisti tuli mutta tuuli pilasi avotulen teon joten leivinuuniin sitten tulet.

Taas vierähti tunnin verran ja puoli ämpäriä mäskiin kiehuvaa vettä.

Aika kuluu puuhastellessa ja vieraat jo saapuvatkin. Tulo kahvien jälkeen taas puolisen ämpäriä vettä mäskiin.

Taas kuluu aikaa ja on lisättävä vettä , nyt rupeaa tulla astian reunat vastaa. Sauna on erityisen lämmin. Nyt on aika lähteä kalaan ja savusaunan lämmitykseen. Aika kuluu ja kuluu hyvässä seurassa joten mäski on aikalailla oman onnensa nojassa lämpimässä saunassa. Joku ehkä piipahtaa kurkistamaan ja lisää puita saunaan. Välillä maistetaan uunihaukea ym ja huuhdotaan se alas sahdilla.

Kello olikin jo ties mitä ja oli aika kuumata kivet. Avotulen teko oli mahdoton joten kivet kannettin kotaan. Tunnin kuluttua kivet(3) mäskiin ja kuurina ym kuntoon . Vilkaisu kelloon kertookin yllättävän totuuden mäski oli ollut  imeltymässä yli seitsemän tuntia, hups.

Kuurina pedattiin kymmenellä katajan oksalla ja paksu mäskin nostettiin sen päälle.

Ei ehkä maailman nopein juoksu mutta kuitenkin juoksi. Ensimmäinen kymppi lämmitettiin suurella kivellä ja lisättiin takaisin kuurinalle. Ämpäri kerrallaan lisäsin mäskin päälle kiehuvaa vettä, hitaasti mutta varmasti hyvässä seurassa vierre juoksi. 45 litran jälkeen tuntui siltä että savusauna jo houkutteli. Vierre lähteen ojaan jäähtymään, pala hiiva heräilemään lämpimään vierteeseen. Vielä yksi ämpäri vettä kuurinalle nenätippua varten ja taas aika seurustella

Kun vierre oli jäähtynyt kylmäksi lisättiin siihen käyte sekä hiukka humalaa ja nostettiin se kylmään saunaan....eiku sittenkin lämmitetään se jotta vierre herää reippaammin .Nyt oli vuoro mennä nauttimaan savusaunan lämmöstä sekä uimaveden viileydestä, sitten herkuteltiin mm 'valerosvopaistilla', illan päätti euroviisut.  Sauna olikin melko lämmin ja vierre heräili jo nukkumaan mennessä.

Aamulla nenätippu oli tosi kovassa käynnissä eikä sahtikaan kovin jäljessä ollut. Siivotessa kuurinaa maistettiin yön aikana tippunutta vierrettä ja todettiin että sittekin olisi pitänyt laittaa enemmän vettä kuurinalla. Viimeiset pisaratkin olivat vielä niin makeita että se sai huulet napsaamaan.

Puolen päivän jälkeen 'tynnyri' kiinni ja sahti sekä nenätippu kylmään. Nyt sitten vain odotellaan mitä tuleman pitää mutta vierre oli kyllä vallan pro.

KIITOKSET LEPPOISASTA SAHTILAUANTAISTA SAHDINYSTÄVÄT !

 ' Pani naiset naurusuulle.

Miehet hyvälle mielelle.

Hurskahat ilotsemahan.

Hullut huppeloitsemahan'   

      -Kalevala-