Olen jotenkin innostunut tekemään sahtia ja jos siis jos vaikka juhlisi halloweeniä niin on ainenkin sahti tehty - siis sahtia mörölle. Yritin tehdä sahtia lammilaisen ohjeen mukaan mutta tuli jonkin verran MUTUa (musta tuntuu) mukaan ja tässä vaiheessa ei sitten vielä tiedä mitä tuleman pitää. Oli ihana ruska niin jäi vahingossa vaihe kuvat ottamatta.

Perjantaina muistin möksälle mentäessä ostaa hiivan ja ruismaltaan koska ohramaltaat piti olla valmiina. Ihana aamu kun sytyttelin aamulla ennen huurretta märillä puilla pataa ja saunaa. Laiskuutani käytin pumppukaivo vettä kun en viitsinyt lähteestä kantaa. Sitten pikaiselle aamiaiselle jonka jälkeen astiat ym kuntoon mutta kappas vaan olinkin muistanut väärin ohramaltaita olikin vain vajaa säkki. Hetken tuumailtuani hyppäsin auton rattiin ja ajelin reilut 20 km kauppaan ostamaan maltaita ja takaisin, sitten eikun hommiin. Kastelin melkein 30 kg ohramaltaita ja 2 kg ruismaltaita lämpimällä vedellä ohjeen mukaan, jätin hautumaan. Sen jälkeen lisäsin 5 litraa vettä 70, 80, 90 ja 100 asteista vettä kolmen vartin välein, oli oikein mittari käytössä kun lisäilin vettä. Sitten tulee MUTU osuus kuumensin reilusti kiviä kun tässä vaiheessa olisi pitänyt kuumentaa mäski padassa siis minä kuumensin sen kivillä. Mäski katajien päälle kuurinalle ja vierre juoksemaan, se tulikin sellaista vauhtia hyvä kun perässä pysyi , piti melkein 20 litraa kuumentaan uudestaan kivillä ja laittaa kuurinalle uudestaan jotta sain riittävän kirkasta. 

Jotenkin minua epäilytti olinko saanut mäskin riittävän kuumaksi joten laitoin vierteen pataan ja kuumensin sen.  Nyt kun rupesin leikkimään ja vierre juoksi hyvin niin päätin tehdä myös tupuli sahtia.

Mulla oli ollut melkein puolitoista säkkiä ohramaltaita joten juoksutin noin 60 litraa sahtivierrettä ja sen jälkeen kymppi litran nenätippua ja vielä kaiken tämän jälkeen varmaan parikymmentä litraa sanotaan vaikka jälkivierrettä. Yhdistin 10 litraa sahtivierrettä ja kaiken jälkivierteen ja keitin niitä avotulella muutamia tunteja kunnes tupulivierrettä oli reilu 15 litraa. Esikäyte oli jo käymässä. Ilta hämärissä saunan jälkeen piti mennä laittamaan sahti käymään mutta vierre oli vielä liian lämmintä ja saunakin oli kuuma joten siirsin käyteenkin kylmään odottamaan aamua. Aamulla vierteet saunaan ja vähän lämpiämään, käyte vierteisiin tosin lisäsin ripauksen vielä hiivaa kun vierrettä oli niin paljon. Sitten vain odotellaan , vierre jäi odottelemaan möksälle vaari lupasi laittaa sen sitten kanisteriin. Vierre oli tummempaa kuin minun normi sahti ja tupulivierteen maussa oli hiven mämmiä mutta nyt vain odottelemaan miltä se maistuu myöhemmin . Jotenkin kun olen tottunut että aina sahtia tehdessä käytetään kiehuvaa vettä muuten happaneen niin pikkaisen epäilyttää onnistuminen , no nythän tuli sitten kokeiltua erilainen ohje. Taidan kyllä olla sellainen tyyppi että mielummin oppisin uudet sahdin teon muuten kuin lukemalla paperista ihan vaan livenä toista tekijää tarkkaillen.

Nyt olikin kylmää jäähdytys vettä tarjolla reilusti.

EDIT 3.10. Sahti oli kuulemma maistuvaa ja maku oli hiukan lammilainen.

EDIT 3011 Viimeiset sahdit juotiin pois kommentit: edelleen makeaa ihan pientä käymistä vielä havaittavissa huonot puolet... nyt se on loppu.