Nyt olen valmistanut salaperäistä 'sahtia' enkä paljasta ihan kaikkea. Seuralla on nk vapaan tavan kisa jossa on kaikki sallittua sahtia valmistettaessa. Mutta missäköhän menee se raja ettei se ole enää sahtia ? Tässähän tämä virallinen määritys :

Sahti valmistetaan perinteen mukaisista raaka-aineista, joihin kuuluvat ohramaltaan lisäksi muu viljamallas ja vilja (ruis, ohra, vehnä ja kaura) sekä usein humala,. Alkoholikäymiseen käytetäan leivinhiivaa tai kerättyä hiivaa.

Ohramaltaita ( 5 litraa ), mämmimallasta ja neljännes ... sekoittelin aamukuudelta lämpimään veteen ja siirsin kattilan 'uuninkytkimen' mukaan + 75 asteiseen uuniin.

Noin tunnin välein sekoittelin sitä ja puolen päivän aikoihin nostin lämmön sataseen.

Tunnin kuluttua nostin kattilan hellalle, lisäsin humalaa ja nostin hiljakseen mäskin lämpötilan lähelle kiehumispistettä.

Petasin city-kuurinan möksältä tuoduilla katajilla. Siellä ei muuten vähään aikaan tehdä sahtia koska lähde on umpijäässä ja pumppukaivo sanoi sopimuksen irti, ei muuten saunotakkaan eikä keitetä kahvia kun tuonti vedestä

Nyt on city-kuurina sitten uudistettu ja erittäin toimivaksi todettu. Kiitokset vielä kerran tekijälle. Oli se huomattavasti joutuisampi tehdä kun mehu-maijalla.

Kahden jälkeen vierre oli jo tippunut, vierre jäähtymässä ja hiiva ( 1/8 osa pakettia ) käymässä. Tässäpä tämä suurin piirtein muutaman kohdan jätän salaisuudeksi ja odotan mielenkiinnolla tuleeko tästä yhtään mitään........

EDIT Lisänä oli mäskäys vaiheessa muutama rivi tummaa suklaata.

Piti tehdä oikein erillinen kategoria koska enhän voi sanoa sahti sahdiksi jos siinä on jotakin muuta kuin viljaa. Sahtiahan on kyllä aina maustettu erilaisin maustein niin maku kuin muita tarkoituksia varten ja varmasti huonon viljasadon sattuessa raaka-aineina on ollut ties mitä. Sahtiin mm laitettiin suopursua että tulisi nopeammin humalaan ja näin vähempikin määrä juomaa riitti, mutta lieneekö terveellistä empä uskaltaisi kokeilla.