Tästä se lähtee uusi sahtivuosi, tosin ihan kaupunki versio mutta sahtia kumminkin.

8.30 sekoittelin ohramaltaita ( vähän tummaa)  5 kannua ( reilu litra), ripaus humalaa ja 7 kannua kraana kuumaa vettä. Lämmittelin mäskin noin 60 asteeseen ja käänsin hellan levyn ykköselle ja kansi kiinni. Tästä alkoi sitten ahkera sekoittelu melkein vartin välein. Sekoittelin mäskiä varmistellen että se pysyy tasalämpöisenä. Välillä piti laittaa virta pois päältä ettei lämpö noussut liikaa.

Kello oli lienee jo 12.30 kun rupesin nostamaan lämpötilaa pykälän kerrallaan ja melkeinpä koko ajan sekoittaen kunnes mäski pulpahti .

13.30 petasin mehumaijan marjaisilla katajilla, hetken aikaa hauduttelin niitä höyryssä.

Tällä kertaa mäski oli löysähköä ja mahtui hyvin maijaan koska juoksi niin joutuin. Lisäilin kolmesti kiehuvaa vettä mäskin päälle.  Elikkä kun oli 6 kannua maltaita juoksutin 6 kannua vierrettä. Ja sitten käytteeseen. jäähdytin ensimmäisen litran ja lisäsin siihen yhden pussillisen sini-valkoista kuivahiivaa. Annoin käytteen käydä rauhassa ja lisäsin jäähtyneeseen vierteeseen ( en muuten keittänyt tällä kertaa ) 1½ dl käytettä. Miksi näin vaikeasti no siksi kun 12 g hiivaa oli niin vaikeaa punnita pariksi grammaksi. Lopusta käytteestä tein leipää.

20.30 vierre oli näin hyvin käynnissä. Vierre juoksi todella hyvin ehkä liikaakin. Ihmettelin ihanaa vierteen tuoksua ja syykin selvisi kun putsailin maijaa. Vierrettä oli ilmeisesti alku vaiheessa tullut niin paljon että sitä oli valunut maijan vesi-osaan ja niinpä olin keitellyt vesi-vierrettä höyrytykseen.

1/2010