Loistavan viime vuoden jälkeen on aika aloittaa taas harjoittelu, siis city-kuurinalle töitä.

Kattilallinen sahtimallasta, kourallinen kaljamallasta, ruisjauhoja, ohrasuurimoita , omaa ruismallasta hienoksi jauhettuna , 1 tl katajanmarjoja hienoksi jauhettuna ja vettä niin että siitä tuli velliä(tällä kertaa en lisänyt vettä mäskäys vaiheessa) Kattila uuniin + 100 astetta ja 4 tuntia noin tunnin välein sekoittaen, viides tunti miedolla hellanlevyllä lisättynä 3 humalankäpyä kattilan kansi päällä ja sekoitus varmaan vartin välein.Kuumennus kiehumispisteeseen nopeasti.  Mäski kuurinalle ja vierre takisin niin kauan kunnes se oli kirkasta lopuksi kiehuvaa vettä lisäten. Vierrettä valutin yhtä paljon kuin oli maltaita noin 6 litraa ja lopuksi kuumensin kiehumispisteeseen. Jäähdytys kylmässä vedessä niin kylmäksi kuin mahdollista ja lisäsin käytteen litra vierrettä ja 1 tl sunnuntai kuivahiivaa.

Jospa nyt tutustuisi hiivan ja käyttämiseen tarkemmin. Heti aluksi testi onko eroa käyttää vesilukolla vai ilman. Vierre oli avo astiassa noin 20 tuntia (kuorin  tummaa vaahtoa pois) kunnes keksin tämän kokeilun, en pidä kanisteri käymisestä koska niitä ei saa puhtaaksi käyvis vaahdon vuoksi. Mutta kokeillaan silti näin. Sahti on käynyt nyt vuorokauden ja taitaa olla kiihkeimmillään , mittarikin mukana leikissä lämpöä nyt 30 kun aamulla oli vain 24 astetta.

Vasemmalla 1.vesilukolla ja oikella 2.tiukka korkki.2.Korkin kun aukaisi nousi pintaan parit hiiva klöntit vierre oli makempaa ja ihan käynnissään. Yllätys kun maistatin 2 sokkotestiä 2 viikkoa vanhasta sahdista niin vesilukko voitti. Sahdit ovat vielä omissa astioissaan mutta en tiedä onko sillä nyt mitään väliä kun ne on jo kahdesti avattu. Toinen maistajista totesi että tämä versio ei ole sahtimainen ehkä vivahdus olueeseen päin.

Kaksi viikkoa vanhempana ilman vesilukkoa käynyt oli vielä selvästi makeampaa. Lopuksi yhdistin sahdit ja laitoin ne ulos pakkaseen  jossa se nyt odottaa juojaansa.

Hyviä vinkkejä käymiseen /hiiva hommiin otetaan vastaan sekä miksei myös kokeilu ehdotuksia .

Totta vai tarua ;väitteeni vesilukon alla tulee valmistunut sahti ei ole eduksi .... mielestäni kyllä muiden ei, ehkä testaan tämän joskus uudestaan.

Ihan lyhyt kertaus viime vuoteen 17 sahtia takana päin, monta uutta kokeilua, oppia jaettu eteenpäin ihan 'kädestä pitäen' opettaen, kisailuissa* pärjäsin paremmin kuin koskaan ja mikä upeinta pääsin mukaan SM-kisailuun. Vuoden tärkein sahti on aina Joulu sahti joka oli kuulemma loistavaa !

* Ehkä joidenkin mielestä kisailu sahdin mausta on omituista mutta minusta on mukava kuulla miltä sahtini muiden suussa maistuu koska ......

1/2012