Keskiviikko 24.6. valmistin sahdin lammilaiseen tapaan.

Klo 7.00 auringon paisteessa pumppasin kaivosta vedet ja sytyttelin tulia.

Ohramaltaita, ruismaltaita sekä ruis- ja kaurajauhoja. Kaura ei tietenkään kuulu lammilaiseen sahtiin mutta minäpä tällä kertaa niitä käytin.

Klo 8.00 kostutin mäskin pari ämpäriä kiehuvaa vettä sekä ämpäri lähde kylmää vettä.

 

Noin tunnin välein lisäsin vajaan ämpärin +70, +80, + 90 ja +100 asteista vettä. Tietenkin näin lomalla ollessa kello sekosi ja otin aikaa auringosta. Kivet laitoin leppäpuu nuotioon siinä vaiheessa kun lisäsin +90 asteisen veden.

Mikäs oli mäskin hautuessa kun sää oli lämmin ja saunassa oli uusi kiuas. Lisäsin kuumat kivet mäskiin kun kuumiman veden lisäyksestä oli kulunut noin tunti.

Jostakin syystä oli kuurinan pulikat kadonneet joten vaari näppäränä veisti uudet jotka liottelin kataja-humalavedessä. ( veistelihän vaari minulle uuden melankin katajasta mutta sitä pääsen kokeilemaan vasta sitten seuraavan kerran)

Edelliselläkin kerralla vierre juoksi huonosti kuten myös nyt. Huomasin myös sen kun tein sahdin vanhalla kuurinalla että mäskiä oli vähän vaikka se oli ihan tavallisen paksun tuntuista. Olisikohan mallassäkeissä ollut jotain häikkää.

Vierteen juostessa hitaasti ajattelin jo pääsiäistä ja yritin tehdä mämmituokkosia.

Sekä yhdistin kellarista edellisen kerran sahtia sekä moniviljasahti, pullotin puolikkaisiin kruunukorkillisiin pulloihin ja upotin lähteeseen. Takaisin asiaan.

Keskityin nyt erityisen hyvin käyttämiseen. Otin 3 litraa ensimmäistä (sitä kirkasta) vierrettä jäähdytin sen +30 asteeseen ja lisäsin siihen hiivan.

Ilmailin käytettä ravistamalla kanisteria tosi monta kertaa ja aina välillä korkki oli auki. Vierre kuohahti aina ravistuksen aikana niin että kanisteri oli ihan täynnä.

Kello olikin jo näin paljon kun vierteet oli jäähtymässä ja kuurina putsattu.

Vierre jäähtyi + 25 asteeseen kun lisäsin siihen käytteen sekä liotetut humalat. Laitoin vielä saunan lämpiämään sen lisäksi että käytin vierteen pytyssä jossa teen mäskin. Pytty on siis vanha teräspata joka on 'villoitettu' ja ympärillä pelti.

Alotin vierteen ilmaamisen , lorottelin vierrettä kuupalla , jo illalla ja jatkoin sitä seuraavan päivänä .Aamulla vaikka saunan lämpötila oli + 23 astetta käyvän vierteen lämpötila oli + 40 astetta ja käynti sen mukainen. Siis ilmasin ja ilmasin vierettä yhä uudestaan ja uudestaan päivän aikana. Siivilöin yhteen kanisteriin vierettä, toiseen laitoin vierteen humalineen päivineen ja kolmannen siivilöin ja jätin sen vielä yön yli kylmään saunaan käymään (vierre oli jo jäähtymään päin vai pitäisikö sanoa käynti) . Niin ja tietysti otin reilusti nenätippua janojuomaksi jonka laitoin tonkaan humalineen päivinee.

Testailin samalla kuinka otetaan pintahiivaa talteen. Otin humaalaa ja kuohaa kankaaseen ( tappura oli niin vanhaa) jonka kuivasin . Seuraavana päivänä kokeilin lähteekö se käymään lisäsin kankaan joukkoon lämmintä sokerivettä ja onnellisesti unohdin sen ulos ja tietysti illalla satoi joten se siitä kokeesta.

Kiitokset kaikille jotka neuvoivat minua käyttämisestä, tuli niin monta vinkkiä että odotan innolla lopputulosta. Niin tai ainahan se on jännää mitä valmiista sahdista tulee Päättämätön.

EDIT 26.7. Sysmän mestaruus kisa on kisailtu. Osallistujia oli 5 ja kolmen kärki oli tutun näköistä porukkaa.Voittaja oli ylivoimainen. Minä olin tutussa loppu nelos sijalla mutta himskatti kun en päässyt tutkailemaan omaa tulosta olisiko siellä ollut mitään hyvää kerrottavaa ja opiksi otettavaa =(