Tässä taannoin mietin jos tekee pikku erää sahtia niin mistä kuurina. No muoviämpäri saattaisi olla helppo ja halpa sekä joka käden ulottuvilla.

Projektiin tarvistee pari ämpäriä ( oikeesti kolme jos laskee mukaan ämpärin johon juoksuttaa vierteen). Sisä ämpäri olkoon se vaikka suodatin osa porataan tai ihan miten vain vain monta reikää pohjaan sekä ala ämpäriin yksi reikä sivulle mahdollisimman alas josta vierre juoksee ulos. Kyllä tämä systeemi toimi yhtä hyvin kuin mehumaijakin mutta ei tietenkään ole kuurinan voittanutta ja mäskinhän valmistin 10 litran kattilalla . Niin ja yksi pikku juttu otin sisä ämpäristä kahvan pois ettei siirtäessä vahingossa saa vierrettä joka paikkaan.

Sitten itse kokeeseen :

Mukailin valmistuksessa mehu-maija sahdin ohjetta. Kympin kattilaan laitoin ohramaltaita, vehnärouhetta ja kaurajauhoja. Lisäsin 40 asteista vettä niin että mäski oli paksua puuroa ja laitoin kattilan lämpimään. Lisäilin reippaasi sekoittaen noin tunnin välein 60, 80 ja 100 asteista vettä.

Väri muuttui pikku hiljaa tummenmaksi.

Lopuksi 'keittelin' sen liedellä lähes kiehumapisteeseen. Ämpärit sisäkkäin ja katajat sisä ämpäriin (laitoin myös ämpäreiden väliin) ja mäski päälle .

Ämpäri oli täynnä mäskiä lisäsin päälle pikku hiljaa myös kiehuvaa vettä niin että vierrettä tuli 10 litraa, tässä kuvassa mäski jo 'kuivaksi' valuneena. Ensimmäisen pari litraa valunutta vierrettä kaadoin uudestaan mäskin päälle  suodattumaan .

Tässä sitten pieni tunnustus halusin siis kokeilla muuta kuin ohraa ja ruista valmistukseen koska perinne tiedoissa lukee että mm esim kaurasta saa sahtiin vaahtopää mutta olisin voinut omia tarinoita kerrata ja lukea että käytettiin kauramaltaita ei siis jauhoja. Käytänhän minäkin oikeaan sahtiin usein pienen osan ruisjauhoja , ei siis kauhe virhe vaan ihan hyvä kokeilu. Aluksi vierre oli sameampaa mutta kyllä se siitä kirkastu . Varmuuden vuoksi kiehautin koko vierteen .

Tässä vierre joka oli kellarissa yön yli vierteestä puuttuu rukiin antama punaisuus,

ja tässä yön yli pullahiivalla käytettynä. Jo tässä vaiheessa taitaa kaura näyttää vaahtoavan ominasuutensa...?