22.helmikuuta 2009 klo 7 kesä-aikaa (oli unohtunut kääntää möksän kammarin kello talvi-aikaan) alkoi tämän vuoden ensimmäinen sahdin teko pakkasta -10 astetta taivas pilvetön. Kaikki ainekset valmiina epä-onnistuvan sahdin tekoon. Mallas säkki oli ostettu samoin (kuiva)hiiva ja ruismallas mutta kun on niin hyvä hiirivuosi ollut niin muille tarpeille oli käynyt vähän huonosti siispä kokeilua ja avointa mieltä mukaan : sahti sai mausteekseen puoli pussia mämmi mallasta kuin myös riihipuitua luomu ruisjauhoa sekä yhtä paljon speltti vehnärouhetta.

Pumppukaivo oli jäässä mutta tumman puhuva lähde juoksi joten kannoin sieltä veden pataan. Patakodan kotanpadan piippu oli tietysti jäässä ennen kuin lähti vetämään sekä toinen ovi oli jäätynyt kiinni.

Aikani tuskailtuani kuuman veden kanssa heitin jääkylmät maltaat 'pataa' ja pari ämpärillistä +4 astetitta vettä ja pulassa oltiin. Saunan kiuas hohti kuumuuttaan ja mittari näytti yli 60 astetta mutta alalauteilla mittari näytti alle 30 astetta. Epätoivosesti lisäilin kiehuvaa vettä mäskin joukkoon ja kuumasin kivä koivupuu nuotiossa. En vain saanut lämpötilaa nousemaan tarpeeksi kuumaksi vaikka kiviä lisäilin varmaan ämpärillisen ja keittelin mäskiä vesihauteessa. Eikä kiehuvaa vettäkään voinut lisätä koska 'padan' reunat tuli vastaan. Epätoivo nousi kellon myötä ja pidin tuumaus tauon pulkkamäessä heitänkö mäskin suosiolla pihalle vai laitanko kuurinalle. Tässä vaiheessa oli taivas mennyt jo pilveen ja satoi lunta.

Jos se ota niin se ei annakkaan siispä mäski kuurinalle. Petasin sen tällä kertaa niin että pulikoiden päälle katajat ja humalat ilman verkkoa. Vierre juoksi loistavasti, hyvä kun peressä kerkesi mutta mitä jauho velliä sieltä tuli. Siinäpä sitten lisäilin vähän vettä että sain 40 litraa vierrettä. Seuraavaksi keitin vierteen kypsäksi padassa ja tonkaan jäähtymään.

Tummaa ja sakkasta vierre oli keiton jälkeen , sen verran keitosta oli kai hyötyä että se muuttui kirkkaaksi ja sakka erikseen mutta siivilöinstä ei ollut hyötyä.  Jotakin uutta tähän sahtiin kaikesta huolimatta .

Käytin hiivana suomalaista kuiva hiivaa pari pussia ja laitoin vierteen tongassa jäähtymään, käymään ja jatkokäymään kellariin. Tietysti kun käytin kuiva hiivaa lisäsin hiivan lämpimään vierteeseen ja jätin sen vasta kylvettyyn saunaan yöksi, joka tietysti jäähtyi yön aikana. Vierre oli muuten valmista ennen saunomista jälkeen klo 7 talvi-aikaan. Vaikka vierre maistui aamulla ihan siedettävältä niin saapas nähdä mitä tuleman pitää, joten vartutaan......