Ensimmäinen kokeilu mielestäni suht' koht' hyvin niin enhän minä malttanut olla tekemättä toista koetta lopuista jyvistä =>

Siispä viime syksyistä mustan riihen ruista , pari litraa , liotin sitä vuorokauden välillä vettä vaihtaen, seuraavat kaksi vuorokautta  oli itämässä (pesu) pussissa pellin päällä ja huuhtelin sitä silloin tällöin ja kääntelin . Idut (korsi osa ) oli pidempiä kun edellisellä kerralla ja ne rupesivat vihertämään koska en idättänyt niitä pimeässä vaan ihan pöydällä.

Seuraavaksi 12 tunniksi kumosin ne kasaksi pellille ja laitoin ne uuniin noin 60 asteeseen ja luukku kiinni. Kiitos valoisan kesäyön sekoittelin niitä noin 2 tunnin välein.

Tämän jälkeen jaoin ne kolmelle pellille ja nostin lämpötilan 100 asteeseen noin puoleksi tunniksi , päälimmäiset ruskistuvat vähän, lopuksi jätin jälkilämpöön.

Työpäivän jälkeen rupesin kuivattamaan  niitä uunissa 65 asteessa , kuivuminen oli hidasta kun en ensin tajunnut laittaa uunin luukku rakosilleen. Kuivattelin niitä varamaan vuorokauden välillä sekoittaen välillä uunin lämpö pois otettuna. Jyvät olivat kuivumassa jopa kuumalla parvekkeella muutaman tunnin ja  lopuksi noin 6 tuntia (kasvi) kuivurissa. Jyvät vai pitäisikö sanoa maltaat olivat aluksi makean tahmeita kuivata joten tämän vuoksi kuivaaminen tuntui pitkältä ajalta.

Aluksi ajattelin viedä jyvät/maltaat möksälle jauhettavaksi käsinkivillä mutta määrä tuntui niin pieneltä että ne hukkuisi kivien väliin joten hurautin rapeat jyvät tehosekottimella pienemmäksi.

Tämän kuvan värit ovat pielessä koska maltaat oli sinisessä ämpärissä (väri on oikeasti melko sama kuin ei jauhetuissa). Elikkä suurin osa jyvistä on kokonaisia , osa jauhona. Aloitin kokeilunviime lauanatina ja tänään lauantaina ne ovat valmiit. Määrällisesti nyt 'jauhettuna' niitä oli yhtä noin paljon kun aloituksessa. Loppu tulos oli makeampi kuin ekalla kerralla mutta ei muuta kuin vierteen tekoon niin saan paremman selvyyden. PS naapurit ovat varmaankin 'tykänneet' kun ovat saaneet haistella maltaan tuoksuja , anteeksi vain.