Olen taas vieraillut tuolla oluentekiöiden sivuilla ja sieltä saaduin vinkein kokeilin sahdin tekoa. Valmistin mäskin uuniin mahtuvalla kattilalla ja sinkkukuurinalla juoksutin vierteen. Siispä marssijärjestykseen

Tarpeet ; 3 kg sahtimaltaita, 9 litraa vettä, lasillinen ruismaltaita ja yhtä paljon ruisjauhoja. ( 1 tl kuivattuja katajanmarjoja + 1 rkl humalaa + 1 tl kuivahiivaa)

 1. Kastelu kylmällä vedellä ja hidas lämitys hellalla ahkerasti sekoittaen + 35 asteeseen ja sen jälkeen + 50 asteiseen uuniin 45 min.

2. Hellalla lämmitys sekoittaen + 50 astetta ja hitusen lämpimämpään uuniin 50 min. Siis ajastin ja digitaalinen paistimittari on edelleen kova sana kun tekee näinkin tarkalla ohjeella.

3. Samat taas lämpötila nyt + 65 astetta ja 'lepo' 60 min

4. + 73 astetta sekä 90 min, uunin lämpötila oli jo vaiheessa 100 astetta ja tässä vaiheessa sekoitin joukkoon 1 tl katajanmarjoja joita ajattelin kokeilla koska ainahan ei ole katajanoksia tarjolla. Maustahan en vielä tiedä....

5. Nopea lämmitys edelleen reippaasti sekoittaen + 78 asteeseen. Kattila hellan syrjään oottelemaan 15 min kun laitoin kuurinan kuntoon.

6. Tässä vaiheessa ajattelin että nuo katajanmarjat ehkä olisi hyvä murskata jotta niistä makua lähtisi, kai? Lisäsin + 78 asteista vettä noin 8 litraa kunnes vierre oli laihan makuista. Tässä vaiheessa oli ämpärissä yhtä paljon vierrettä kuin oli sahtimaltaita.

7. Keittelin ( siis juuri ja juuri kiehui) vierrettä tunnin verran. Vaahdon kuorin pois heti alussa. Tässä vaiheessa maltaan maku jotenkin vahvistuu ja tummenee ( mämmimäinen maku) joka ei sittenkään taida olla hyvä juttu joten seuraavan kerran vain kiehautan.  1 rkl humaloita lisäsin keiton loppuvaiheessa. Jäähdyttelin vierteen ämpärissä kansi kiinni ettei aromit karkaa. Lisäsin 1 tl kuivahiivaa ja käytin sitä huoneenlämmössä 2,5 päivää ( yleensä 1 vrk) valmistumisen juoduttamiseksi.

8. Siivilöin sahdin humalista kanisteriin. Tällä kertaa oli jopa kangas siivilässä kun kokeilin vähentääkö se sakkaa. Nyt sahti on parvekkeella 'kypsymässä'