Edelleen 'leikitään' sinkkukuurinalla ja kokeillaan seuraavaa testiä.

Kuvat on nyt huonoja kun kameralla oli tärkeämpää kuvattavaa.

Siispä ämpäri sahtimallasta reilu koura ruisjauhoa sekä ohrasuurimoita ja pari kouraa jauhettua omaa ruismallasta lisäksi mukaan jauhoin 15 katajan marjaa sekä 3 humalankäpyä. Sopiva kostutus ja lämpötilan nosto niin että sormi juuri ja juuri tarkeni olla mäskissä. Mäski uuniin ja lämpöä vajaa sata. Kerran tunnissa sekoitus ja oli tarkoitus imellyttää viisi tuntia mutta työ haittasi harrastusta ja aika venyi 8 tuntiin....

Petaus kuurinaan ilman katajan oksia niin ja ennen kuurinalle laittoa kuumennus kiehumispisteseen. Vierre juoksi todella huonosti kun lisäilin vettä, mäski oli aika 'kuivaa' mutta melkein 3 tunnin juoksutuksesta tuli 8 litraa vierrettä vaikkakin piti vähemmän ottaa. Koska valmistus siirtyi myöhäiseksi siirsin vierteen yöksi -26 asteen pakkaseen, aamulla varauduin että vierre olisi ollut umpi jäässä mutta eihän se ollut kuin muutaman sentin jäässä siis sokeria löytyy (?).

Sitten on aika siirtyä kokeiluun.Paljon aikaa vai paljon hiivaa.

Jaoin vierteen kahteen astiaan toiseen laitoin 4 g pala hiivaa ja jätin sen lämpimään käymään, toiseen taas 8 g pala hiivaa ja pakkasta apuna käyttäen laitoin sen ulos jäätymään ja olisi tarkoitus ottaa se 2 viikon päästä käymään lämpimään ja tästä taas kahden viikon päästä maistella sahdin eroja. Tämä suurempi hiiva määrä on se mitä yleensä käytän.

Eka satsi käytyään 27 h ämpärin kansi kii ja jääkaappiin.

Nyt pitääkin olla hätäsempi ja otin sahdin sulamaan jo tänään siis 10 päivää ( tai 11 taitaa mennä yksi päivä sulaessa) eikä suunniteltua 14 päivää. Nyt sitten odotetaan että lähtee käymään vai lähteekö...

Totta vai tarua , paljon hiivaa ja vähän aikaa on parempi...

Sokkotestissä kävi niin kuin ajattelinkin; molemmat sahdit olivat hyviä, vähän hiivaa ja paljon aikaa oli makeaa sopisi jälkiruoaksi vesilasillisen kanssa oli yksi kommentti. Paljon hiivaa ja vähän aikaa oli tutun makuista eikä tarvitse edes jano seuraksi koska maistuu ihan sellaisenaan.

Totta vai tarua; väite paljon hiivaa ja vähän aikaa on parempaa....totta.