24.2.2008 Tuttu herätys aamulla klo 6.00, vedet ja sauna lämpiämään. Sää on ollut lähdevettä pitäen ollut suotuisa sitä on riittävästi ja se virtaa, pakkastakin sen verran ettei sulama vedet olleet tummentaneet vettä.  Parin tunnin päästä oli mäski hautumassa ja päivästä oli tulossa kaunis.

1320704.jpg

vasemmalla entinen savusauna ( nyt tavallinen sauna) jossa valmistan sahdin , sen vieressä 'kotapadanpatakota' paikka josta löytyy siis vesipata, kauempana pumppukaivon takana katettu lähde ja oikealla kota jossa isoisoäiti Fredriikka on pessyt pyykit ja valmistanut sahdin, kaiken tämän takana näkyy elokuu 2007 myrskyn tekemä metsäaukko

Sahdin valmistus eteni joulusahdin tapaan paitsi että kivien lämmittämisen lopuksi poltin niiden päällä katajanoksia.Poiketen entisestä ripottelin ruisjauhoja kiville ennen mäskiin lisäämistä. Sen verran olin innoissani kokeilusta että ensimmäinen kivi karkasi käsistä ja kun olin viemässä toista kiveä oli muovisaavin kylkeen ilmestynyt reikä, ensimmäinen kivi oli jäänyt reunaan kiinni ja kuumentanut sen puhki. Onneksi se oli pieni ja jäähtyi kiinni kun kiven paikkaa vaihtoi. Kuurinalla vierre juoksi hitaasti joten lisäsin kuurinallekin kuumia kiviä,(mummon vinkki) mutten huomannut suurtakaan eroa juoksun suhteen (hitaasti mutta varmasti vierre virtasi.)

1320730.jpg

Vierteestä tuli tumma ja makeaa, neljän korvilla oli viimeinenkin vierre pisara tippunut ämpäriin.

1320732.jpg

Osaan vierteeseen lisäsin humalaa (8 käpyä ja 20 l vierrettä) Perinne tiedon mukaisesti kiehautin humalan kävyt vedessä ja puristin ne kuiviksi ennen vierteeseen lisäämistä jottei sahdista tulisi kitkerää ja ettei sahdin juojalle pääkipua.

1377503.jpg

15.3 sahtia maistoi todellinen asiantuntija raati ( Sahtilahtelaiset), mukana oli yhteensä 7 eri sahtia ja tuomareita 14 sijoitukseni.......noh....;>.... tulihan siitä kokemusta. Sen olen nyt oppinut kahden kisan perusteella, viime kesänä osallistuin Sysmän sahtimestaruus kilpailuun olin 4. (lue toka vika), että sahdin pitää olla tosi paljon vanhempaa kun meillä päin sitä tarjoillaan siis juodaan.