6.30 herätys ja ilman otsalamppua näkyvyys oli aika minimi.

Saunaa ja vesipataa oli jo illalla lämmitetty ja 10 asteen pakkasesta huolimatta tallella oli häivähdys lämmintä. Ensin lisää vettä.

Kurkistus lähteeseen ( tuli muuten Juhannus yö ja taiat mieleen) se oli ihan jäässä.

Ensi yrittämällä pumppukaivokaan ei liikahtanut, hetken huokaus ja voimaa peliin niin alkoihan se toimia. Reilu säkki sahti mallasta ja tunnin päästä lisäsin kilon kalja mallasta sekä saman verran mämmi mallasta ja siitähän se lähti. Kastoin maltaat kiehuvalla vedellä koska ne olivat niin kylmiä. Lisäilin kiehuvaa vettä välein reippaasti sekoittaen ja peittelin padan jotta mäski pysyisi mahdollisimman kuumana. Puolen päivän aikoihin sytyttelin kivi nuotion ja puuna käytin tällä kertaa koivua.

Laitoin mäskiin kaksi nyrkin kokoista kiveä sekä yhden reilumman.

Tässä vaiheessa rupesin pelkäämään kestääkö padan pohja näin isoa ja kuumaa kiveä, koska mäski oli aika 'kuivaa' luotin että se jäähtyi tarpeeksi matkalla pohjaan.

Kuurinaan petasin paljon paksu vartista katajaa sekä reilusti humalaa.

Vierre oli tummaa ja makeaa. Katajan maku tuli selvästi läpi heti alusta alkaen mutta syynä varmaanse että katajan oksat olivat tavallista paksumpia ja marjojakin oli reilusti, tosin vihreitä.

Lisäsin kuurinalla neljä ämpärillistä vettä kerralla en vähitellen kun yleensä. Otin sahti vierrettä 55 litraa ja nenätippua 15 litraa, ehkä olisi voinut ottaa pitempää mutta Joulu sahdin pitää olla hyvää. Klo 6 sauna oli kylpemistä varten siisti eli homma oli tosi joutuisa ja muutenkin homma oli lepposaa niin kuin Joulu kiireiden pitää ollakkin.

Illan hämärtyessä sytytin jätkänkynttilän pihaa valaisemaan.

Seuraavana aamuna vierre oli lähetenyt ( 1 pala hiivaa) kuin raketti, kun aukaisin kannen sahdista nousi reipas höyry koska sauna oli viilentynyt. Aaamulla sitten sahti kanisteriin ja kohti kellaria.

 

Tänä vuonna sahdin teko oli hieman jännempää kuin yleensä ; Klo 9 naapuri soitti ja varoittelin karhusta joka oli nähty edellisenä päivänä.

Ja eihän se kaukana ole ollutkaan.

Tässäpä minun ottama kuva karhun tassu jäljestä ( reikä keskellä on minun puhallus kun puhaltelin lunta pois). Eipä ollut muuten saunalta matkaa kuin vajaa 100 metriä tähän jälkeen mutta onneksi se oli mennyt jo aikaisemmin .

LITRA NENÄTIPPUA PAINOI 1,105 kg