Kuvia valmistuksen eri vaiheista.

 

Maltaat 6 kg ja vettä sekaan  17 l + kun se ei riittänyt lisäiltiin ( vastukset jäivät 'kuivilteen') sitä noin kolmisen litraa

Ensin lämpö + 55 astetta noin puoli tuntia, seuraavaksi + 65 noin tunti ja sitten juoksutus ja nyt on muistikatko kierrätettiinköhän tätä vierrettä niin kauan että se oli kirkasta. Meillähän oli 4 eri sahtia yhtä aikaa tekeillä niin suonettehan anteeksi katkokset.

Jodi testillä tarkastettiin oliko tärkkelys muuttunut sokeriksi ennen kuin vierre juoksutettiin. Suu tuntuma kertoi että mäskiin jäi paljon makua. Mäski pois otettuna muistutti enemmän puuroa kuin mysliä. Syitä siinä sitten pähkäiltiin joko liian vähän vettä tai liian tiheä verkko tai oliko sahtimallas näin valmistettuna liian hienoa tai olisiko pitänyt alkumallastaa tai yksinkertaisesti se että tämä oli se ensimmäinen  sahti kokeilu mutta odotellaan loppu tulosta.

Arvuuttelut sen kuin jatkuvat; onko sittenkin mäskäyksen aika se ratkaiseva asia.

Yksi asia onkin jäänyt ihan kuvaamatta nimittäin jäähdytys spiraali (?), semmoinen teräksen värinen keikura joka laitettiin vierteeseen ja kylmä vesi sen sisällä jäähdytti nopeasti vierteen.

Lainaukset arvostelusta maistamisen jälkeen :'Rosteri -laitteistossa maltaat pakattiin kahden siivilälevyn väliin tiukaksi pakaksi. Toiminta-ajatuksena oli kuuman veden kiertäminen pakan läpi alhaalta ylöspäin. Samalla kiertävä vesi huuhtoisi mallassokerit vierteeseen. Ilmeisesti pakka oli liian tiukka tai maltaat olisi pitänyt kastella ennen pakkaamista, sillä maltaista ei irronnut paljoa sokereita. Koska vierre siirrettiin jäähdyttimen kautta suoraan käymisastiaan, jäi myös perinteinen katajapedin läpi siivilöinti pois valmistuksesta. Myös humalointi pitää tehdä esanssilla, sillä lehti- tai pellettihumala tukkisi vesikierron kapeat putket. Vierteestä tuli niin "laihaa", ettei tuotosta sahdiksi voinut sanoa - paremminkin kotikaljaksi. Sahdin maistelussa tuotos osoittautui jo etikkaiseksi liemeksi.', 'Teräspannulla tehty sahti oli vierteenä kuin kotikaljaa, joten se oli mennyt jo pilalle maistajaispäivänä'