Mikä onkaan sahdin ja oluen ero vai onko niitä. Tässäpä pohdittavaa pidemmäksikin aikaa . Maku asia tietenkin on jokseenkin selkeä, ’toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä’,

Vasemmalla sahti( tehty 30.11.-08) ja oikealla olut,

Olut on maailman vanhin ja suosituin alkoholijuoma. Puhekielessä siitä käytetään hyvin usein nimitystä kalja.Olutta valmistetaan, pannaan, viljakasveista ja käytetään hiivalla alkoholipitoiseksi. Olutta valmistetaan, pannaan, viljakasveista ja käytetään hiivalla (pohja- tai pintahiiva) alkoholipitoiseksi. Valmistusaineet ovat vaihdelleet paikallisten mukaan: Lähi-idässä ja Euroopassa suosituimpia ovat ohra ja vehnä, Afrikassa hirssi ja durra, Aasiassa riisi ja Amerikoissa maissi. Mausteina on käytetty katajanmarjoja, inkivääriä, kuminaa, sahramia, korianteria, suomyrttiä ja muita yrttejä kuten humalaa. Oluen alkoholi pitoisuus voi olla jopa 12 prosenttia.

Sahti on perinteinen suomalainen suodattamaton olut, jonka teossa käytetään etupäässä ohraa ja lisänä vähäisessä määrin ruismaltaita sekä joskus vehnää ja kauraa. Sahdin mausteena voidaan käyttää katajaa tai katajanmarjoja sekä humalaa. Sahti käytetään tuorehiivalla tai kerätyllä hiivalla. Sokeri on kielletty sahdissa käymisen parantajana ja alkoholipitoisuuden nostajana, normaalivahvuus on 6-8 prosenttia. Sahdin säilyvyys on olutta lyhyempi.

 

Tässäpä alku pohdinnalle ja faktan keräykselle.