Hollola.vaakuna.svg

 
Hollola
on Suomen kunta, joka sijaitsee Päijät-Hämeen maakunnassa Lahden länsi- ja pohjoispuolella. Hollola on hevosenkengän muotoinen alue Lahden länsi- ja pohjoispuolella. Vesijärvi jakaa kunnan alueen kahtia. Etelä-Suomen korkein kohta, Tiirismaa, sijaitsee Hollolassa.
 
Historia: Kivikautinen asuinpaikka
Päijänteen rannoilla on ollut asutusta järvien kalaisuuden vuoksi jo kivikaudella. Hollolan tärkein vasarakirveskulttuurin aikainen asutuspaikka sijaitsee Okeroisissa. Viikinkiajalla Hollolasta kehitty tärkeä keskus, jonka tiheimmin asuttu paikka lienee ollut Vainion seutu. Myös arvioita siitä, että Turkumäki olisi ollut tärkeä kauppapaikka, on esitetty. Turkimäen lounaispuolella on Kirkailanmäen kalmisto. Ruotsin Hämeeseen tekemän ristiretken ja katolisen kirkon vallan vakiintumisen jälkeen Päijät-Hämeestä tuli rajaseutua. Suomesta on löydetty 13 muinaislinnoitukset ketju, joista Kapatuosia on tarkimmin tutkittu. Kapatuosian muinaislinnoituksen lisäksi Hollolassa ollut Hankaan ja Laitialan Kiiluanmäen linnoitukset. Linnoitusten varsinaista luonnetta ei tarkkaan tiedetä, mutta arviot kohdistuvat puolustusketjuun, tulitiedotusketjuun tai paikallisen väestön käyttämään pakopaikkaan. Itäisen Hämeen emäpitäjä
Hollola takamaineen varhaiskeskiajalla on ollut nykyistä Päijät-Hämettä alueellisesti laajempi. Hallintoa järjestettiin perustamalla Hollolan, Asikkalan ja Tennilän hallintopitäjät, joiden jälkeen perustettiin vielä Uudenkylän hallintopitäjä. Hollolan hallintopitäjä oli jakautunut Artjärven, Etolan, Okeroisten ja Uskilan neljänneskuntiin.
 
Hollolassa on museoviraston luokituksessa kolme valtakunnallisesti merkittävää kulttuurihistoriallisesti merkittävää ympäristöä:Hollolan keskiaikainen kivikirkkoja historiallinen pitäjänkeskus ,Vesalan, Nokkolan, Untilan ja Utulan kylien viljelymaisema. ,Voistion kulttuurimaisema.
 
 Hollola.sijainti.suomi.2008.svg
sijainti : 60° 59′ 15″ N, 25° 31′ 0″ E
Suomen sahtimestaruudet Hollolla 2011
 
 

lähteet ; Wikipedia,

Hollolaisesta sahdista en ole löytänyt kirjallisuudessa tietoja joten jos jollakin on jotakin tietoa niin viitsisikö vihjaista siitä minulle.