Lehdistötiedote 4.8.2014 Suomen sahtiseura ja Sahtipäät

Lähe sahille, lähe ees päiväks!

23. Sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskilpailu Espoossa
aika: lauantai 9.8.2014 kello 13 - 18
paikka: hotelli Lepolampi, Kivilammentie 1, Espoo
järjestäjät: Suomen sahtiseura ry. ja pääkaupunkiseudun sahtiseura Sahtipäät ry.

”Sahti täällä tunnetaan
Sahti meillä osataan
Sahti suomalaisien

on saanut aikaan villityksen hirmuisen.” – Letkis

Suomalainen sahti tunnetaan olutharrastajien keskuudessa Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa paremmin kuin Suomessa. Sahdin pano ei ole kuitenkaan Suomesta hävinnyt, päinvastoin. Uusia harrastajia on tullut

sahtikulttuurin pariin viime vuosina.

Sahdin arvostus lisääntyi, kun sahti sai Euroopan unionin Aito perinteinen tuote -suojan (APT) vuonna 2002. Sen jälkeen myös pääkaupunkiseudulla alkoi viritä innostus vanhan perinnejuoman ja sen tekotavan perinteiden jatkamiseen.

Sahti ei ole yksi tuote. Vaikka prosessi on sama, ja aidon sahdin ainekset tarkoin määritelty, niin aivan samanlaista sahtia et voi juoda kahta kertaa. Sahti on aina ainutlaatuista, ja siksi hyvään sahtikulttuuriin kuuluu erilaisten sahtien nauttimisen lisäksi maukkaat jälkipuheet: Vaikuttiko ukonilma hiivaan, kun sahti kävi vai oliko mallaserä erilainen? Entä jos imellytysvaihe kestikin viime kerralla tunnin tavallista pidempään?

Elokuussa pääkaupunkiseudulla on ainutlaatuinen mahdollisuus maistella erilaisia sahteja ja tutustua niiden tekijöihin. Sahdin valmistuksen suomenmestaruuskilpailut pidetään Espoossa Lepolammella lauantaina 9.8.2014. Kilpailu on yleisötapahtuma, johon voi osallistua vaikka aamusta iltaan ja illasta aamuun. Kilpailu un on osallistunut 2000-luvulla vuosittain 30 - 44 kilpailijaa ja satoja kävijöitä. Kilpailijat on valittu alkukarsinnoissa sahtipitäjien parhaista tekijöistä. Tänä vuonna kilpailuun osallistuu ennätysmäärä kilpailijoita, kun ainakin 49 sahtimestaria panee parastaan.

Varsinainen kilpailu käydään kello 13 - 18, ja sahtia arvioivat asiantuntevat tuomarit eri sahtipitäjistä. Myös yleisö pääsee maistamaan kisasahteja. Kisasauna (omat uikkarit ja pyyhe mukaan) ja Lepolammen ruokaravintola ovat avoinna koko päivän. Illalla on tietysti kisatanssit, ja päivän aikana on luvassa kisaohjelmaa ja yllätysesiintyjiä. Kilpailun juontaa näyttelijä Joonas Saartamo.

Tapahtuma on maksuton. Käsiohjelma maksaa viisi euroa.
Tapahtuman järjestävät Suomen Sahtiseura ja Pääkaupunkiseudun sahtiseura Sahtipäät.

Lisätietoja

Ohjelma 9.8.2014: www.sahti.org/smkilpailu.htm
Kilpailijat ja tuomarit: www.sahti.org/osanottajatsm2014.htm Miten Lepolammelle: www.sahti.org/mitenlepolammelle.htm Kisapaikka: www.lepolampi.fi
Sähköposti: sahtipaat@gmail.com
Puhelin:
040 5058 058 Sahtipäät, Marjokaisa Piironen

050 5594 013 Suomen sahtiseura, Pekka Kääriäinen