28.11 herätyskellon olisi pitänyt herättää klo 6.00 mutta onneksi sisu-kissa herätti vähän myöhemmin. Olimme tullee jo möksälle edellisenä iltana peuraa väistellen. Sää oli musta, sateeton ja lämpöä nelisen astetta.

Ups salama päälle.

 

Pimeys oli jotakin mustempaa kuin muistin eikkä ei oikeesti ole eroa onko silmät auki vai kiinni yhtä pimeetä .Kaivo- ja lähdevesi ei ollut sateiden vuoksi ihan parhaimmillaan mutta pitäähän Joulusahti tehdä. Lisäsin vetee katajan oksia pöpöjä tappamaan ( ei niitä varmaankaan ollut muuten vain hivenen ruskean sävyistä vettä). Pimeässä katajia etsiessä löysin kyllä monta piha kiveä ja taisin minä eksyä kynnettyyn peltoonkin mistä lie siihen ilmestynyt.

Tarpeina oli sahtimallas sekä karkeempi ja hienompi ruismallas. Vettä lisätessäni mäskin sekaan eksyi katajan oksia muttei ne siellä mitään haitannut.

Parin tunnin haduttelun jälkeen lisäsin pari kourallista  (kiehautettu ja puristettu kuivaksi) upeaa tämän syksyn humalaa.

Noin tunnin välein lisäilinpuoli ämpärillistä kiehuvaa kataja vettä ja sekoittelin reippaasti . Sauna oli lämpimänä koko ajan.

Kivet laitoin ajoissa sekapuu nuotioon kuumenemaan. Yhden korvilla lisäsin mäskiin ensimmäiset kivet, laitoin punasina hehkuvia kiviä aika tukuisaan mäskiin kolme kertaa niin että padasta kuuli selvää porinaa. Kolmen , neljän korvilla petasin teräskuurinan pitkillä katajan oksilla , joidenka löytäminen oli työn ja tuskan takana. Sen jälkeen kun ensimmäin kivillä kuumattu vierre oli lisätty mäskin päälle laitoin kolme ämpärillistä keihuvaa katajavettä. Vierre juoksi joutuisaa ja lisäilin vettä niin että sain 40 litraa sahti vierrettä. Koska loppu vierrekin tuntui ihan makoisalta ja Jouluun on viellä aikaa juoksutuin nenätippua peräti 30 litraa kiehuvaa katajavettä lisäillen . Olihan se maultaa selvästi laihempaa kuin eka 40 mutta ihan juotavaa, luulisin . Tässä vaiheessa kuin kaikki oli juoksutettu niin ilta oli jo aivan pimeä , siis kuudelta, ja jotenkin oli jo sahdin teon uuvuttama jätin mäskin kuurinaan ( teräs)  saunan nurkkaan odottamaan aamua. Empä ennen ole jättänyt tyhjentämistä seuraavaan päivään.

Mäski kaikkensa antaneena ja jäähtyneenä oli helppo kantaa metsän reunaa jospa vaikka jokin elukka huomaisi tulla herkuttelemaan sillä.

Illalla lisäsin vierteeseen palan pulla hiivaa esikäytettynä . Vierre jäi saunaan yöksi tosin ovi hiukan rakosillaan. Hyvin oli lähtenyt käymään ja tuoksui hyvältä.

No onkos tullut kesä näin talven keskelle.... Ensi kertaa valmistin Joulusahtia kevät esikon kukkiessa !