KLO 6.00 ,sateeton aamu lämpötila + 5 º ja paju kukkii on aika tehdä joulusahtia.



No eipäs ollut ihan tyypillinen marraskuun aamu mutta vanhalla reseptillä mennään; 1½ säkkiä sahtimallasta, kilo ruismallasta ja kilo ruisjauhoja vettäkin sopivasti noin klo 8.



Saunan lämmössä mäski lepäsi.



Lisäillen siihen kuumaa vettä noin tunnin välein, 4 tunnin jälkeen mäski muuttui vetiseksi.



Kahden pintaan sytytettiin kivinuotio ja kuumattiin kiviä noin tunti. Kuurinan petus nuorilla katajanoksilla ja ennen kivillä keittoa mäskin sekaan humalaa.



Voi ei, ei juokse mäski on 'pyöreää' ,ei juokse mäski on aivan tukossa, jokin on vikana mutta mikä ? Lirisee , lirisee eikä muuten anneta periksi, epätoivoisesti yritetään saada vierre mäskin lävitse. Onneksi lirisee nyt vain odotetaan. Tarkoitus oli ottaa vierrettä noin 60 litraa muttei taida yö riittää siihen määrään eikä hermo.



Viimeiset vedet laitettiin kuurinalle klo 23.30 siis vierre oli juossut 7 tuntia. Koska mäskin joukossa oli sormet käynneet useammin kuin kerran kuumasin vierteen kivillä.



Aamulla mäski näytti tältä päältä harmaa ja sisältä ruskeaa ja makeaa siis paljon jäi maku. Uhkasimme ryhtyä mäskipallosotasille koska tahmeus auttoi tekemään siitä palloja.



Yön aikana valuneesta vierteestä keitimme aamulla tupulia 12 litraa kutistui 7.
Vierteestä tuli mitä tuli mm sakkaa oli paljon mutta se laskeutui melko hyvin pohjalle. En raaskinut heittää sakkaa pois joten sekin sai kiehua ennen hiivan lisäystä.



Nyt ei voi kuin odottaa mitä tuleman pitää , onnistuuko se vähäinen vierre valmiiksi.



Nyt tarvitaan siis onnea matkaan mutta toisaalta tuleehan se Joulu ilman sahtiakin ?