Aamulla kello soi puoli kuusi -kotona- vilkaisu pakkasmittariin +2 astetta hyvä tiet eivät ole jäässä. Auto on lastattu maltailla ja nokka kohti möksää. Mitä ajokeliin tulee se ei ollutkaan hyvä vaan ihan suminen ,tosi ilkeä ajaa mutta sainpahan ajaa oikeastaan koko matkan ilman vastaan tulijoita vain yhden maito-auton laskin ohitseni . Matka hiivakauppaan ja lopulta onnellisesti perillä. Pikku ,pikku apulaiset olikin kaivanneet välineet esiin ja vesikin jo kiehui.

2105621.jpg

Tässä tärkeät oheis välineet talvivierteen valmistukseen ; hanskat jotka pitää vähän vettä, otsalamppu koko päivän oli melkein yhtä pimeetä kuin vintillä, sytkäri tekisi mieli sanoa pahasti puut olivat hiukka kosteita ja Joulun punaiset kumisaappaat ettei varpaat kastu niin olis pitänyt olla villasukatkin . Vierteen valmistuksen ohella kylmäsavustin myös lohta.

2105620.jpg

Tässä kuvassa on jo kivet 'keittämässä' mäskiä

Tein vierteen säkistä ohramallasta, 3 kg tummaa ohramallasta sekä kilo mämmimallasta. Veden otin tällä kertaa kaivosta. Siis odotettavissa tummaa sahtia.

2105624.jpg

Viiden tunnin hautomisen jälkeen kivet kuumentamaan mäskiä jonka jälkeen runsaalla määrällä pedatulle kataja pedille vanhaan kuurinaan. Kiehautettu humalat laitoin mäskin sekaan kuurinalle.

2105626.jpg

Vierre juoksi ehkä pikkusen laiskasti mutta vierre oli tummaa ja makean tahmeaa . Olin hiukka hätänen ja lisäisin vettä kai turhan tiukkaan tahtiin, otin vierrettä 50 litraa kun laskin että mallasta oli tavallista enemmän lopuksi tietysti nenätippu. Vierre jäähtymään ja käyte käymään ja yhdistetään sitten illalla ja lämpimään saunaan käymään. Sitten alkaa pitkä odotus Tuomaan päivään että pääsee maistelemaan.

Hyvä Tuomas tuopin tuopi.

2105623.jpg

Illan pimetessä piti laittaa 'pihavalo' päälle, päivä oli siis tosi hämärän hyssykkä ja sumuinen muttei onneksi satanut vettä. Hommat tehty ja kohti kotia puol seiska. On muuten ihan itse 'kelotettu' jätkänkynttilä ja syttyi palamaan neljällä palalla tuohta ja yhdellä sytytyksellä.

2105630.jpg

Mitä näkyykään sumun ja usvan keskeltä , onko se jo Tonttu ?