image.jpg

Kello kuus ja pakkasta -18 astetta silloin on hyvä aloittaa sahdin teko vettä keittämällä.
Koko säkki sahtimalataita, noin kilo kaljamallasta, puolisen kiloa ruisrouhetta (Vääksyn mylly), puolisen desii omaa humalaa ja lusikallinen katajanmarjoja. 
Kiehuvaa vettä lisäsin aluksi melko niukasti koska keli oli sen verran rapee ja saunan lattia lämmityksestä huolimatta kylmä lisäilin kiehuvaa vettä hieman useimmin. Lisäys väli oli kolmen varti. välein yksi hyvin sekoittaen joukkoon ja toinen kuupallinen pintaan.
Kivet lisäilin (klo 13.00) hieman erilailla kun yleensä, siis lompsautan vaan sekaa, lisäsin kiven ja sekoittelin, toisenkin kiven sekoittelen ja vielä kolmannenkin . Tässä vaiheessa mäskin pinnalla oli valkoista vaahtoa joka ei sekoittamalla hävinnyt ja mäski piti pientä ääntä. Poistaessani kivet huomasin ettei tietenkään niiden ympärillä ollut paahtunutta mäskiä . Petasin mäskin kuurinalle katajien päälle. Pieni pelko hiipi kun vierre juoksi melko jauhoisena(vaaleana) melkein 15 litraa mutta onneksi alkoi kirkastumaan. Vaalean vierteen kuumasin huolella kuumilla kivillä ennen mäskin päälle laskemista. Vierre juoksi mutta hitaasti, tasaseen tahtiin lisäsin kiehuvaa vettä. Mäskin päälle muodostui kumma vaalea paksu kerros jauhoja lieneekö sittenkin jokin (lämpötila) mennyt pieleen
Vierrettä oltin 40 litraa sahdille ja 20 litraa oluelle.Sahti vierteeseen nakkasin palan hiivaa. Tarkoitus on jälkikäyttää puolet sahdista lisä humalalla. 
image.jpg