Lauantaina oli niin kiirus päivä niin ei sitä sunnutainakaan sitten voinut jarrutella joten citykuurina joutui tuplavuoroon töihin.

Ensin perus vierre vitonen sahtimallasta ja lasi ruismallasta sekä pari käpyä humalaa. Pieni väli huomautus kaikkihan tietävät että mämmi tehdään niin että sekoitusten välissä pinnalle ripoitellaan jauhoja ja annetaan imeltyä siten sekoitus jne. Siispä asiaan ripottelin neljännes lasillisen mämmimallasta 65 asteisen mäskin päälle ja kattila sata asteiseen uuniin ja näin edelleen kunnes koko lasi mämmimallasta oli käytetty.

Viimeinen kuumennus hellalla ensimmäiseen pulpahtukseen, katajat kuurinalle ja mäski päälle. Juoksutin melkein 6 litraa vierrettä, jäähdytys kylmäksi ja esikäytetty käyte (1/8 osa hiivapakettia )sekaan ja tässä lämpötilassa mielestäni ykis päivä riitti käymiseen ja sitten vain tiukkaan ämpäriin ja kylmään. Vierteen valmistus kesti noin 7 tuntia.

EDIT: Tällä sahdilla osallistin Lahden sahtimestaruus kilpaan. Edellisen viikon sunnuntaina lapposin sahdin toiseen kanisteriin ja maku oli mielestäni pelottavan hyvä kuten myös vehnäsahdinkin ajattelin että nyt tuli vaikea päättää kumpi kisaan. Niin kului viikko ja lapposin taas sahdit maistelu kuntoon. Kappas vain kumpikin sahti oli mennyt yli vehnäsahdissa tuoksussakin oli jo jotain mitä en odottanut. Citysahti oli mielestäni juotavampaa joten valinta oli helppo paitsi että pettymys oli kun hyvä maku oli jo ylitetty. Silti pääsin jaetulle 3. sijalle ( siis samat pisteet ja peräti samat sijoitukset siis täydellisesti jaettu sija) josta olen rehellisesti sanotuna ylpeä varsinkin kun tuomaristossa oli pari oluen ammattilaista (panimomestaria?) jotka sijoittivat minut 2. ja 3. . Hämmästyksekseni sanallisessa arvioinnissa sahti luonnehdettiin makeaksi mutta myös tummaksi, paksuksi ja löysi siltä joku tuomari sen etikankin jonka itse myös maistoin. Paras kommetti oli ammattilaisen 'lausahdus' eksoottinen (2.).

Onnittelut Toivolle Lahden sahtimestaruudesta.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Siis tähän heti perään vai sanoisinko lomaan tein viljasahti ja heti kärkeen totean että ethän tee näin kotona koska tästä ei tullut hyvää.

1 kulho rukiinjyviä, 2 kulhoa vehnänjyviä sekä 2 kulhoa sahtimaltaita unohtamatta muutamaa humalan käpyä.

Normaali reilu 4 tunnin haudutus, hellalla kuumentaminen sekä petaus katajaiselle kuurinalle.

Vierre holahti läpi tummaa se oli ja maistui viljalle mutta makeus puutui. Silti laitoin siihen käytteen ja käynnin jälkeen kanisterissa kylmää. Ehkä hätäilin mäskäystä mutta otampa tämän vielä uusiksi oikein ajan kanssa kun nuita jyviä vielä jäi.

Aina ei voi onnistua ja tämä taisi ola se kerta mutta sormet ristiin että ekasta tulee hyvää koska on taas kisat mielessä.