Minulla on jo aikansa pöyrinnyt mustan riihen ruista joten päätin kokeilla vieläkö ne itää ja kokeilin maltaan tekoa.

Vuorokauden liotin niitä jonka jälkeen kaadoin veden pois ja kolmesti päivässä huuhtelin niitä. Hyvinhän ne itivät ja keskiviikkona ne olivat jo lämmitystä / kuivatusta vailla. En tiedä mikä ajatus virhe tuli mutta laitoin jyviä liikaakin itämään ja eihän ne kerralla tavalliseen uuniin mahtunut. No niitä sai sitten yötä päivää pari vuorokautta kuivattaa ensin alle satasella ja sitten vähän reippaammin. Maltaita oli siis niin paljon että puolet maltaista odotteli välillä vuoroaan uuniin pääsyssä.

Edellisistä mallastuksista viisastuneena oli tarkoitus tehdä vain 'värimallasta' ja hyvin siinä mielestäni onnistuinkin.

Täytyy kyllä myöntää että jyvä päälle päin ei näyttänyt siltä että se on sisältä näinkin tumma. Tässä näkyy hienoinen väri ero kahdesta eri paahdosta , toinen oli uunissa puolisen tuntia pizzan paiston (+225)jälkilämmössä. Koska tarkoituksena on oikeastaan väri niin jauhoin niitä tehosekoittimella mahdollisimman hienoksi kuitenkaan siivilöimättä rikkoutumattomia jyviä pois. Maku on melko vahva joten taidan laittaa omaa ruista vain noin litran verran säkilliseen sahtimallasta ja ihan kokeeksi ehken pane siihen mitään muuta mallasta tai jauhoa.