Kuva0112-normal.jpg

NYT piti ottaa kaikki keinot käyttöön että sahdista tulisi hyvää joten pirullinen mela sekoittamaan mäskiä. Perus settiä oli mäskin aineet säkki sahtimallasta, kilo ruismallasta sekä ruisjauhoa sekä pientä ekstraa nimittäin kourallinen ohraista värimallasta. Maltaiden kastelu noin 80 asteisella vedellä olisikohan mennyt 50 litraa. Lämpimään saunaan peiton alle odottelemaan seuraavaa veden lisäystä.

Kuva0117-normal.jpg

Tasaseen tahtiin tunnin välein iso kuupallinen keihuvaa vettä sekoitellen.

Kuva0120-normal.jpg

Nopean viiden tunnin mäskäyksen jälkeen en käyttänytkään kiviä loppu kuumennukseen vaan tein sen vesihauteessa. 5 ämpärillistä noin 20 min lämpiämässä.

Kuva0123-normal.jpg

Petasin mäskille Vanhan Kuurinan pienillä vaaleanvihreillä katajanoksilla joissa oli paljon vihreitä katajanmarjoja.

Kuva0125-normal.jpg

Lisäilin kuurinalle noin 3 ämpärillistä katajavettä, siis pikku hiljaa.

Kuva0127-normal.jpg

Vierre juoksi ihan joutuisasti, sopivaan tahtiin. Mäskäys tuntui onnistuneelle ja taisinpa ottaa sahtivierrettä peräti 45 litraa.

Kuva0131-normal.jpg

Haaveilen vielä kesähelteistä niinpä nakkasin kuurinalle vielä kiehuvaa vettä niin että otin nenätippua melkein 15 litraa. Tässä vaiheessa vierteen maku muistutti lähinnä katajamallasteetä, myös väriltään. Makutesti mäskille todisti että se oli antanut kaikensa. Jäähdytin ojassa vierteen 15 litran pöntöissä (paitsi nenätippu) Tein käytteen paketista palahiivaa. Pientä leikkimistä/opettelua käyttämiseen oli ilmassa. 20 litraa sai käyteen ja jäi lämpimään käymään yön yli (kävi aamulla hienosti) ja tiukka korkki sitten kellariin, 15 litraa käyte ja lämpimässä vuorokauden enemmän, kangasriepu korkkina ja saanee korkiinsa vesilukon kun siirtynee kellariin. Nenätippu sai käytteensä lämpimänä joten se lähtikin käymään heti illalla.

Kuva0129-normal.jpg

Yksi onneton kymppi sai käytteensä ja joutui kylmään lähteeseen ja vielä matkustamaan  kunnes pääsi lämpimään veteen herättämään käymistään ja nostikin jo parissa tunnissa käymisen merkit esiin.

Kuva0132-normal.jpg

Sahdinteko oli tällä kertaa todella nopeaa vain 9 tuntia niin paikat kunnossa ja sahdit käymässä. Mäskistä lähti siis aivan kaikki maku ja ihmellin sitä ettei kuurinan pohjalla ollut mitään jauhoa , tosin ei ollut myös pinnallakaan, ja kaikki tahmeuskin oli pois se oli siis vierteessä.

Nyt vain odotellaan mitä tulean pitää.....

Osallistuin tällä sahdilla Lahden sahtimestaruus kilpailuun en ollut Pekkaa parempi enkä Kyllösen Juhoakaan  sillä hän voitti Lahden sahtimestaruuden mutta olen erittäin tyytyväinen kolmanteen sijaan koska sahti oli mielestäni hyvää. 3/8