Aivan ensimmäiseksi tahdon ojentaa ihan jokaiselle Martalle  ruusun tuosta saunan nurkalla kukkivasta juhannnusruususta,teette loistavaa työtä !

Törmäsin Sahtikirjassa Marttaliiton vanhaan 1909 sahtiohjeeseen jota päätin kokilla samalla kun tein ' omaa' sahtia. Pikkasen tietysti poikkesin ohjeesta jopa ihan alussa aloitin nimittäin sen teon aamulla enkä illalla vaikka olisikin juuri osunut yötön yö.

Kylmällä vedellä kostutetut maltaat annetaan vähän aikaa vetäytyä .

Vähän kerrallaan lisätään kiehuvaa vettä kunnes maltaat rupeavat vetelöitymään. Sitten lisätään kuumia kiviä. Tässä vaiheessa minulla oli oman sahdin kuurinalle pano joten jätin mäskin kuumalle kiukaan kulmalle odottelemaan.

Laitoin mäskin alle katajia, ei ollut rukiinolkia, ämpäri-'kuurinaan'. Aluksi tuli harmaan sameaa vierrettä , epäilen ettän saanut ohan kypsäksi mäskiä, jonka kaadoin vierteen takaisin ' kuurinaan'.  Kyllähän siltä loppujen lopuksi alkoi juosta kirkasta vierrettä. Tämän jälkeen valelin mäskiä lähde kylmällä vedellä kunnes vierre oli laihan tuntuista.

Nyt on siis pannaan käymään, liuotettu hiiva ( ups meni vähän kai liikaa)lisättiin käsilämpimään vahvaan vierteeseen ja käytettiin, joka taas lisättiin puoleen vierre määrään. Kun tämä oli lähtenyt käymään reippaasti lisättiin loppu vierre jo käyvään vierteeseen.

Tässä jo onkin yön yli käynyt sahti. Hiivan määrästä kai johtuen sahti oli tullut yli ' laitojen'. Epäilin että mäski oli jäänyt raa'aksi silti se ei ollut 4 päivän jälkeen hapantunnut, tuoksu ja maku oli ihan ok joten siellä se tekeytyy rauhassa kellarissa tosin hiivan määrästä johtuen käyminen tuntuu normaalia reippaammalta .