Onkohan tämä vakavaa toisilla tekee mieli juoda sahtia ja toiset saa oireita jos ei ole yli kuukauteen tehnyt sahtia ? Onneksi apu oli lähellä kun maltaita vielä löytyi.

Sain päähäni kolme kokeilua ;

Sahtimallassäkki painaa 20 kg ja siitä saa sahtia noin 50 litraa niin silloinhan 2 kg pitää saada sahtia 5 litraa .  * Oma teoria on että sahdin valmistukseen kuluu 1,5 kertainen määrä vettä. *  Riittääkö 4 tuntia mäskin imellytykseen sinkku kuurinalliseen. * Laitetaan vielä yksi 'koe'sahdin käydessä laajassa astiassa kuorin tumman hiivakuohan pois. Tätähän ei tiedä onko vaikutusta kun vierteellä ei ole verrokkia.

Tämän kertainen resepti siis oli ; 2 kg sahtimallasta, 100 g ruismallasta, 3 'käpyä'(kaupan) humalaa, 7,5 litraa +60 asteista vettä, kuurinan pohjalle kimppu (pakaste) katajia ja 1 tl (sunnuntai) kuivahiivaa.

Juonihan oli sitten tämä; Yhdistin veden maltaat ja humalan kattilassa jonka laitoin +100 asteiseen uuniin 4 tunniksi ja kerran tunnissa sekoitin sitä . Tähän väliin pieni kuvasarja.

Nyt on aikaa kulunut 3 tuntia ja viimeinen tunti käsillä joten vielä tunniksi uuniin . Mäskihän on nyt minulle tavallista löysempää ( olen huuhtoja tyyppi) ja sinkkukuurinassa on suuri suu jota ei saa tukkoon . Jos olisin kaatanut koko mäskin kuurinalle niin vierrehän olisi juossut siitä saman tien pois ja tuskin olisin ehtinyt ottaa kaikkea talteen. Joten päädyin ratkaisuun otin mäskin päältä 2,5 litraa vierrettä eroon ennen 'kypsennystä' ja kiehautan vierteen erikseen jolla sitten valelen mäskiä , saakohan tästä kukaan mitään selvää.

Kattila oli siis näin vajaa kun kuumensin mäskin kiehumispisteeseen ennen kuurinalle laittoa.

Mäskin päälle valelin sitten hiljalleen eroon otetulla ja kuumennetulla vierteellä, kuumensin myös ensimmäiset sameat vierteet ennen kuurinalle takaisin laittoa. Ai niin lisäsihän minä siihen puoli litraa kiehuvaa vettä lopuksi ikään kuin huuhtelin viimeiset maut talteen puhtaalla vedellä. Mäskiä on yllättävän vähän kun yleensä teen sinkkukuurinalla sahtia 5 litraa niin silloinhan se on ihan täysi.

Kiehautin (taisi kyllä vahingossa muutaman minuutin kiehua) valmiin vierteen ja laitoin sen jäähtymään kylmään veteen kun se oli tarpeeksi kylmää lisäsin siihen hiivan.  Käytin sahdin kannellisessa astiassa ja välillä kuorin pinnalta tummimman vaahdon , 1 vrk kaadoin sen kanisteriin.

Ja katsos sahtia oli kuin olikin 5 litraa ehkä aavistus yli . Annan olla vielä muutaman tunnin lämpimässä ennen kun laitan sen jääkaappiin ensi korkki löysällä siitä sitten päivien mittaan pikku hiljaa kääntäen sitä tiukemmalle.

Miltäkö maistui eihän sitä vielä tiedä odotellaan....

EDIT Ei ihan mennyt hyvin sahti maistui mielestäni laihalle ja kävi liian nopeasti. Jos vielä kokeilen tätä ohjetta ottaisin litran pois vettä tai vastaavati lisäisin mallasta ööö puolisen kiloa, pitäsin mäskiä lämpimässä ehkä tunnin kauemmin ja hiivaakin laittaisin vähemmän paitsi tietysti jos vierre olisi makeampaa niin silloinhan alkuperäinen määrä lienee hyvä. Niin ja olihan tämä aika vaaleaa joten ruismallasta ehkä 50 g lisää.