Ekan lomapäivän iloksi valmistin sahtia.

Sahtimallas säkki, ruismallas kilo, ruisjauho kilo, humalaa ja yllätyksenä puolitoista kiloa vehnämallasta.

Kippasin 4 muoviämpäriä padan pohjalle kuumaa vettä ja maltaat päälle, sekoitus ja vielä kuupallinen kuumaa vettä reunojen huuhteluun, kansi kii ja puita saunankiukaan pesään.

Sitten vain hauduttelua ja sekoittelua tunnin välin. Neljännen tunnin korvilla sytyttelin kivinuotion. Siitpä reilun tunnin kuluttua kivet pataan, kuurinan petaus ja mäski päälle.

Ensimmäisen vierre kympin kuumesin kivillä ja laitoin huvikseni sen kuurinalle mäskin sekaan. Kivi olikin vielä yllättävän kuuma joten se alkoi keittää mäskiä ilosesti kuten kuvasta näkyy.

Mitä itse vierteeseen ja mäskiin tulee se j u o k s i tai pitäsikö sanoa että ryömi todella hitaasti. Lieneekö syynä se että laitoin ensin liian kuumaa vettä tai itse epäilen että keitin vehnämaltaasta 'puuron'. Samapa tuo mutta sain kuin saikin valutettua 40 litraa vierrettä enkä sen enempää viitsinyt sen kanssa taiteilla. Kun maistoin mäskiä se oli vielä makeaa joten lisääkin olisi voinut laskea.

Lisäsin joukkoon palan hiivaa ja jätin sen hitaasti jäähtyvään saunaan käymään . Tällä kertaa annoin sen käydä noin 1½ vuorokautta välillä sekoittaen että hiivaa saisi happea. Nyt vain jännätään pysyykö kellari viileänä.

Pari päivää tästä sahdista sahtivehkeet joutuivat töihin mutta olin vain 'asiantuntijana' paikalla.