1841251.jpg

Juniperus communis<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

on sypressikasvien heimoon kuuluva havupuu . Se on maailman laajimmalle levinnyt paljassiemeninen kasvilaji ja sitä esiintyy koko Suomessa . Kataja kasvaa yleensä pensasmaisena, mutta Etelä-Suomessa tavataan myös puumaisia yksilöitä. Sen enimmäiskorkeus on viisitoista metriä, mutta yleensä se jää selvästi alle viiden metrin. Lyhyytensä vuoksi kataja on tavallinen puu esimerkiksi voimalinjojen alla.

Kataja kukkii Etelä-Suomessa touko-kesäkuussa .Keltaiset hedekukat sijaitsevat edellisen vuoden versoissa neulasten tyvillä eli lehtihangoissa. Ne ovat pieniä, 4-5 mm pituisia ja sisältävät muutaman 3-lukuisen kiehkuran heteitä. Emikukinnot ovat pienen lehtisilmun näköisiä, vain 1-2 mm pituisia, vihreitä. Niissä on useita 3-lukuisia suomukiehkuroita. Suomujen yläpuolella on kolme siemenaihetta. Emikukintoja on vaikea havaita pelkällä yleissilmäyksellä, mutta sen sijaan hedekukinnot näkyvät hyvin. Pölytys tapahtuu muiden havupuiden tapaan tuulen avulla. Hedelmöittymisen jälkeen kasvavat ylimmät suomut yhteen ja turpoavat pyöreäksi "marjakävyksi". Aluksi nämä ovat vihreitä, mutta yleensä vasta kolmantena syksynä hedelmöityksen jälkeen ne tulevat sinimustiksi, siniharmaan vahan peittämiksi. Samalla oksalla voi siis nähdä sekä vihreitä että kypsiä sinisiä "marjoja". Kataja on siis havupuu, joten sillä ei ole biologisesti katsottuna marjoja .Siis sen pehmeät kävyt kuitenkin muistuttavat kovasti marjoja, ja niitä kutsutaankin katajanmarjoiksi. Kasvun elinikäinen rytmi on nopeimmillaan 5-20 vuoden iässä, jolloin pituuskasvu voi olla 30 cm kasvukaudessa. Vanhimmat katajamme voivat olla noin 1000-vuotiaita. Katajanmarjat ovat myrkyllisiä, mutta pieninä määrinä niitä voidaan käyttää .Oikeaoppisesti valmistettu sahti sihdataan katajanhavujen läpi. Katajaa ja marjoja on käytetty antiseptisenä aineena ja maun antajana sahdissa.

Vuoden 2006 jälkeen kataja ei ole rauhoitettu, mutta sen käytössä toivotaan malttia. Jokamiehenoikeus antaa luvan poimia katajanmarjoja mutta ei saa kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita ilman maanomistajan lupaa.

 

1841254.jpg