Jotta tietäisi mistä 'puhuu' niin pitäähän se tehdä. Ihan vain piti kokeilla miten mehumaijalla onnistuu sahti kun löysin ohjeen: SAHTIA MEHUMAIJALLA

Ihan ensin kannattaa tarkistaa mehumaijan koko ettei ylläty, minun maija oli 8 litranen joten kattilakin on oltava 8 litranen.

Tarpeet :

noin 4 kiloa OHRAMALTAITA

vajaa puoli pussia RUISMALTAITA

nokare HIIVAA

maun mukaan HUMALAA JA KATAJAA

VETTÄ

Sekoita KAUHALLA 8 litran KATTILAssa maltaat ja 1 1/2 litraa kädenkämpöistä vettä niin että kaikki sekoittuu hyvin kansi päälle ja odottamaan lämpimään paikkaan 1/2 tunniksi.

Vettä lisätään 1/2 tunnin välein 5 kertaa niin että vesi on joka kerta kuumempaa ja lopuksi kiehuvaa. Voit mitata vaikka LÄMPÖMITTARIlla veden lämpötilan esim 40, 55, 70, 85 ja lopuksi 100 astetta ( VEDENKEITIN on varmaankin tässä vaiheessa hyvä). Sekoita vesi joka kerran hyvin ja laita päälle KANSI. Lopuksi mäski on kuin löysää puuroa ei velliä.

Imelletyksen jälkeen kattila nostetaan liedelle jossa mäski kuumennetaan kiehumispisteeseen ja niin että väri muuttuu punertavaksi. Voit taas käyttää apuna mittaria lämpötilan seuraamiseen.

Laita MEHUMAIJAn vesiosaan vettä ja pidä se kiehuvana, marjaosaan laita katajat (minä innostuin laittamaan ehkä reilusti katajia) ja niiden päälle mäski. Huomasin vierrettä tehdessäni että maijan letku kannattaa jo tässä vaiheessa olla auki ja ÄMPÄRIssä jotta jos vierrettä tulee aluksi paljon niin ei tarvitse pestä lattioita.

Aluksi samea vierre kaadetaan mäskin päälle kunnes se on kirkasta.

Mäskin päälle laitetaan pikku hiljaa kiehuvaa vettä kunnes vierrettä on haluttu määrä eilikkä maku pysyy hyvänä.

 

Tiputuksen keskivaiheella otetaan litra vierrettä ja jäähdytetään lisätään hiiva ja annetaan esikäytteen käydä. Koko vierre jäähdytetään noin 20 asteiseksi ja siihen lisätään esikäyte ja halutessa humalaa. Vierre saa käydä kannen alla 1-3 päivää jonka jälkeen se laitetaan KANISTERIin ja viedään kylmään. Käymistä tarkkaillaan ettei korkit ole liian tiukassa elikkä jos kanisteri alkaa pullistua niin silloin korkki on liian tiukassa ja sitä pitää vähän aukaista jotta 'paineet' pääsevät ulos varsinkin alku vaiheessa) Parin viikon kuluttua se on juotavissa ja säilyy noin kuukauden jos ei tule juotua ennen sitä. Vierteestä voi tehdä nk naisten kaljaa joka on vähemmän käynnyttä ja makeaa, silloin sitä käytetään vain päivä lämpösessä ja loppu kylmässä samoin hiivaakin voi laittaa himpun verran vähemmän.

Täytyypä lopuksi todeta että olipa urakka en enää yhtään vähättele niitä jotka tekevät vierteensä mehumaijalla aikaa kului yllättävän paljon melkeimpä tuntui että olisi samasa ajassa tehnyt enenmmänkin. Mitä makuun tulee niin koemaistajani totesivat ettei ollut hassumpaa muttei perinteistä minun tekemää , tosin he eivät vielä päässeet maistamaan kuin vasta vierrettä.